Борис Джонсън се надява да измете противниците на Brexit и

...
Борис Джонсън се надява да измете противниците на Brexit и
Коментари Харесай

Предсрочните избори във Великобритания може и да не осигурят успех за Борис Джонсън

Борис Джонсън се надява да " измете " съперниците на Brexit и да прокара договорката си в Народното събрание след предварителните избори преди Коледа.

Англия ще гласоподава за първи път през декември от един век, като се чака изборите да бъдат най-непредвидимите от десетилетия. Опитите от няколко седмици на Борис Джонсън да провокира предварителни парламентарни избори във Англия най-сетне се увенчаха с триумф. Късно във вторник депутатите утвърдиха предлагането му с 438 на 20 гласа и вотът ще се организира на 12 декември. Джонсън настояваше за избори през декември, тъй като е убеден в успеха. Торите имат двуцифрена преднина пред лейбъристите, съгласно последните изследвания. Като нов партиен водач и министър-председател той има вяра, че може да организира по-ефективна акция от своите съперници. Премиерът съумя да контракти нова договорка за Brexit в Брюксел, което му дава опция действително да изведе страната от Европейски Съюз.

Най-големият му съперник – водачът на лейбъристите Джеръми Корбин, поддържа предлагането на Джонсън за избори едвам откакто беше изпълнено изискването му да отпадне опцията Англия да напусне съюза без съглашение. По-рано тази седмица Европейски Съюз удължи за трети път периода за Brexit – този път до 31 януари 2020 година Корбин обаче не е в добра позиция – след четири години отпред на партията той се трансформира в най-непопулярния опозиционен водач от 45 години, отбелязва Economist.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Хазартен залог

Въпреки това изборите могат да се трансфорат в
хазартен залог за премиера Борис Джонсън. Депутатите от Консервативната партия имат свеж спомен от изборите, провокирани от Тереза Мей през 2017 година Те трябваше да обезпечат болшинство на торите в Народното събрание, с цел да може Мей да прокара договорката за Brexit. Вместо това консерваторите изгубиха болшинството си, а Мей претърпя няколко съществени загуби в Народното събрание и в последна сметка беше принудена да подаде оставка.

" Мисля, че ще приключим с още един провесен парламент ", твърди пред Financial Times някогашен министър от ръководещите консерватори. Рори Стюарт, някогашен кандидат за водач на торите, се съгласява с позицията му и счита, че " това ще бъде повтаряне на случилото се през 2017 година "
Кен Кларк, някогашен закостенял министър, споделя за Джонсън: " Разбира се, че може да загуби Brexit. Поради това либералдемократите и Шотландската национална партия желаят избори в този момент, те желаят да спрат Brexit. "

Ако Джонсън не успее да си обезпечи болшинство в Камарата на общините, съществува риск Лейбъристите, Шотландската национална партия и Либералните демократи да се обединят, с цел да осуетят Brexit, евентуално посредством осъществяване на различен референдум.

Екипът на Борис Джонсън стигна до извода, че няма различен избор, с изключение на да упорства за предварителни избори, с цел да постави завършек на изтощаващата политическа невъзможност в Народното събрание. Премиерът и неговите съветници постоянно са подкрепяли провеждането на избори, откакто беше контрактувана втора договорка за Brexit. По-голяма част от държавното управление поддържа концепцията за предварителни избори, опасявайки се, че в последна сметка Народното събрание може да забави Brexit толкоз дълго, че да се наложи друго удължение след 31 януари следващата година.

Кой защо се бори

На процедура Англия ще гласоподава за първи път през декември от век, като съгласно Guardian те се чака изборите да бъдат най-непредвидимите от десетилетия. Парламентът ще бъде разхлабен идната сряда, акцията ще продължи пет седмици и ще се концентрира върху Brexit, откакто министър председателят Джонсън не съумя да извърши обещанието си страната да напусне Европейски Съюз на 31 октомври със или без договорка.

Торите ще пропагандират най-вече в интерес на договорката, която министър председателят уговори с ЕС-27 в последния миг, а лейбъристите дават обещание втори референдум. Партията за Brexit ще се нарежда още по-вдясно от Джонсън, призовавайки за Brexit без договорка, до момента в който либералдемократите и шотландските националисти ще продължат да пазят концепцията, че Англия би трябвало да остане в Европейски Съюз.

Социологическите изследвания дават на консерваторите към 10 пункта преднина пред лейбъристите - само че някогашният министър председател Тереза Мей имаше даже по-голямо предимство преди вота през 2017 година, който в последна сметка ѝ коства болшинството в Народното събрание.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР