Борис Бонев сравни бюджета на София с прогнилата ВиК мрежа

...
Борис Бонев сравни бюджета на София с прогнилата ВиК мрежа
Коментари Харесай

Борис Бонев: Бюджетът на София е като тръбите на Перник - налива се и всичко потъва

Борис Бонев съпостави бюджета на София с прогнилата ВиК мрежа на Перник. В острото си изявление на днешното съвещание на Столичния общински съвет, самостоятелният общински консултант подлага на критика неефективните общински сдружения, през които безотговорно изтичат големи средства без никакви забележими изгоди за жителите.
“В ЦГМ, Столичният инспекторат и сметопочистващите компании не престават да потъват от ден на ден пари, без да има усъвършенстване на услугата, прозрачността и успеваемостта на ръководството. Те са като спукани тръби, през които не престават да изтичат стотици милиони всяка година, само че ръководещите избират да пренебрегват проблемите.” - продължи със сравнението си господин Бонев.

Общинският консултант от Спаси София установи, че първият следизборен бюджет се характеризира с фрапантно понижаване на средствата за вложения - с цели 158 млн. лева по отношение на предходната годината - и дефинира ръководството на града като по-неамбициозно от всеки път. “Намаляването на вложенията с ⅓ значи доста по-малко пари за развиване - нови улици и тротоари, паркове и площади, подземна инфраструктура и градски превоз, съпоставено с предходната година и то тъкмо в миг, в който градът има потребност, повече от всеки път, доста да форсира развиването си.” - сподели Борис Бонев.

Той продължи да подлага на критика оферти бюджет, акцентирайки неналичието на обещавани от години и основни за града планове, като бул. Тодор Каблешков, а ремонтите в кварталите и строителството на нови паркинги, още веднъж се отсрочват за последващи години. “С плануваните 10 млн. лева за 24 региона, не може да се облагороди дори и един микрорайон. За задачата са нужни надалеч повече средства, интегриран метод, и положителни планове, само че нищо от това не е обезпечено. Въпреки настояването ми, пари не са заделени и за строителството на монтажни паркинги в кварталите, което е неприемливо, поради идното разширение на Синя и Зелена зона.” - установи общинският консултант.

В разискването, Борис Бонев подлага на критика и непрозрачния метод, по който ръководещите са изготвили бюджета. Той уточни, че е неприемливо до последния миг да бъдат крити значими документи с разноски за стотици милиони, както това се случи с транспортната рамка и проекта за общинската благосъстоятелност. По думите му, ръководещите са отхвърлили и бройните смислени оферти за корекции, направени от опозицията.

“Най-лошото е, че този бюджет няма същински цели, а досегашният жанр на ръководство “за всичко по малко” към този момент потвърдено не носи резултати. След 11 години ръководство, това болшинство не съумя да реши нито един систематичен проблем на София - нито улиците и тротоарите са равни, нито въздухът е чист, нито градският превоз е бърз, а кварталите не престават да са все по този начин изоставени. В София няма да има осезателен прогрес, до момента в който няма мъдро обмисляне, дейно ръководство, отчетност и честност и визия за града.” - приключи Бонев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР