Бордовият компютър е спрял да работи на 13 юни, съобщи

...
Бордовият компютър е спрял да работи на 13 юни, съобщи
Коментари Харесай

Телескопът „Хъбъл” с технически проблем вече седмица

Бордовият компютър е спрял да работи на 13 юни, заяви НАСА

Хъбъл е най-съвършеният телескоп, юридически до началото на 90-те години
(снимка: НАСА)

Космическият телескоп „ Хъбъл ” , който преглежда Вселената повече от 30 години, не работи през последните няколко дни, заяви НАСА. Миналата неделя неговият бордови компютър е спрял да работи, посочи американската галактическа организация. Самият телескоп и научните принадлежности, които са на борда му, са „ в положително здраве ” .

Компютърът е спрял работа в неделя, 13 юни. Опитът за рестартиране в понеделник е бил несполучлив, заяви. Първоначалните индикации приказват за повреден модул на компютърната памет. Когато обаче оперативният екип се е опитал да превключи към аварийния модул памет, командата за пускане на аварийния модул не е била изпълнена.
още по тематиката
Още един опит за превключване е изработен и с двата модула в четвъртък вечерта, с цел да се получи повече диагностична информация. Опитите обаче са били несполучливи.

лети в космоса от 1990 година насам. Това значи, че неговият бордови компютър е създаден в края на 80-те години. Задачата на компютъра е да управлява и координира научните принадлежности на телескопа и да ги следи за задачите на тяхното здраве.

Той е дублиран от втори компютър, дружно със обвързвания с него хардуер, който може да поеме грижата за телекопа при положение на проблем. И двата компютъра могат да имат достъп и да употребяват всеки от общо четири самостоятелни модула памет, всеки от които съдържа 64K CMOS памет. Компютърът употребява единствено един модул памет при работата си – останалите три служат като запаси.

Хъбъл е, юридически до началото на 90-те години, и със своите прецизни фотоси с висока разграничителна дарба способства доста за разбирането за Вселената през последните 30 години.

С информацията, която събира, Хъбъл направи гражданска война в света на астрономията и промени човешкото виждане за Вселената, изпращайки забележителни изображения на Слънчевата система, Млечния път и далечните галактики.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР