Бордови устройства и GPS тракери, които трябва да се поставят

...
Бордови устройства и GPS тракери, които трябва да се поставят
Коментари Харесай

Бордови устройства за камионите още няма, но тол системата тръгва на 1 март

Бордови устройства и GPS тракери, които би трябвало да се слагат в камионите и рейсовете, с цел да могат да се употребяват от водачите за тол таксите, към момента не са налични в магазините. В същото време след три седмици би трябвало да тръгне дълго чаканата тол система. Това стана ясно по време на среща сред Българското обединяване на водачите, превозвачи и представители на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).

" Все още не сме видели бордните устройства и GPS-ите и нямаме визия по какъв начин се работи с тях. Няма да има време дори и в магазинната мрежа да ги разпространят, тъй че ще има проблеми с действителното пускане на тази система ", сподели Христо Радков, ръководител на Българското обединяване на водачите. Той попита дали устройствата са стандартизирани от АПИ, с цел да могат да бъдат пуснати в продажба, само че не получи еднопосочен отговор. Посочи, че не са ясни и цените им.

" Системата потегля на 1 март. План Б няма. От позиция на уговорките на страната, налице са всички механически и организационни условия системата да започва от 1 март ", сподели проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ. Той показа системата за таксуване посредством издаване на маршрутна карта или посредством закупуване на бордови устройства за геопозициониране и посредством по този начин наречените GPS-тракери.

Първоначално тол системата трябваше да тръгне на 16 август 2019 година, само че стартът ѝ беше отсрочен най-късно за 1 март. Тол системата планува колите над 3.5 тона да заплащат на база изминато разстояние, а не на база време посредством винетка.

След опасност от страна на превозвачите за народен митинг страната даде обещание да понижи обсега на пътищата и цените, само че все още към момента няма решение. Очаква се това да се случи по-късно този месец.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР