Бордът на Световната банка е отхвърлил искане на управляващия директор

...
Бордът на Световната банка е отхвърлил искане на управляващия директор
Коментари Харесай

Бордът на Световната банка е отказал да изслуша Кристалина Георгиева по обвиненията

Бордът на Световната банка е отхвърлил искане на ръководещия шеф на МВФ Кристалина Георгиева за среща, на която тя да се отбрани против изказвания, че е оказвала напън върху личния състав да трансформира данни в основен отчет до момента в който е била основен изпълнителен шеф на банката през 2017 година, Това твърди извънредно организация " Ройтерс ", базирайки се на двама осведомени за обстановката източника.

Адвокат, нает от Георгиева, е изискал срещата с писмо от 17 страници в петък, изпратено до ръководителя на борда на банката.

Адвокатът Уитни Дебевоа от Arnold & Porter написа, че отчетът за следствие в Световната банка, направен от адвокатската адвокатска фирма WilmerHale за борда, е бил погрешно квалифициран, нарушавал е процесуалните права на Георгиева и е базирал главното си умозаключение на погрешно съмнение, написа в копие от писмото, забелязано от Ройтерс.

От WilmerHale заключиха през септември, че чиновници, в това число Георгиева, са приложили " непотребен напън " върху банковия личен състав за смяна на данните в интерес на Китай в класацията на банката Doing Business 2018.

Георгиева отхвърли изказванията и бордът на Международния валутен фонд, който Георгиева оглавява от октомври 2019 година, този месец не откри безапелационни доказателства, с цел да поддържа обвиняванията в непозволени дейности.

Бордът на Световната банка е споделил на Дебевоа, че би било неуместно да се среща или изслушва Георгиева, защото няма роля в друго следствие, провеждано от WilmerHale за евентуални нарушавания от сегашен и някогашен банков личен състав, в това число Георгиева, споделя човек, осведомен за диалога с юриста.

Този доклад, който се чака след към два месеца, ще отиде в отдела за човешки запаси на банката, а няма да е адресиран до борда.

Ръководителят на борда Мерза Хасан, ръководителят на етичната комисия на борда и ръководителят на обособен панел по ръководство отхвърлиха настояването, споделят източници, близки до борда.

В взаимен отговор, разказан пред Ройтерс, тримата чиновници са декларирали на борда, че няма да споделят писмото на Дебевоа или по-ранните изказвания на Георгиева, тъй като разпоредбите на банката имат за цел да предотвратят " всякаква интервенция от страна на борда или която и да е друга страна " в следствията на личния състав, споделиха източниците. Тримата чиновници са комуникирали настрана с адвокатската адвокатска фирма на Дебевоа.

 Илай Уитни Дебевоа, юристът на Кристалина Георгиева, бе американският представител в борда на Световната банка през 2007-2009 година
Илай Уитни Дебевоа, юристът на Кристалина Георгиева, бе американският представител в борда на Световната банка през 2007-2009 година

Говорител на Световната банка отхвърля да разяснява последните събития, заявявайки, че банката не разяснява следствия. WilmerHale не е дала отговор на претенции за коментар на писмото на юриста. По-рано този месец компанията съобщи, че отчетът ѝ следва всички използвани правила на Световната банка, а на Георгиева е казано, че Световната банка може да разкрие всяка предоставена от нея информация.

Дебевоа е някогашен член на борда на Световната банка. Отхвърлянето на писмото му дружно с настояването на Георгиева бордът на Световната банка да чуе нейната версия, може да докара до разширение на разрива сред шефа на МВФ и чиновници на Световната банка, разяснява " Ройтерс ".

Двете институции за интернационално развиване дружно финансират десетки милиарди долари в стратегии за климата, опазването на здравето и битка с бедността в бедните страни.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас и Георгиева изиграха водеща роля в оформянето на световния отговор на пандемията от COVID-19. И двамата би трябвало да участват на срещите тази седмица в Италия на Групата на 20-те световни стопански системи и на конференцията на Организация на обединените нации за климата.

Бордът на Световната банка трябваше да се събере импровизирано в понеделник, само че анулира събирането, откакто компанията за връзки с обществеността на Георгиева изпрати писмото на Дебевоа и други материали до членовете на борда. Бордът ще се събере още веднъж, когато всички стадии на следствието на личния състав приключат, споделят източниците.

На Георгиева може да бъде наложена глоба, в случай че втората фаза на следствието откри непозволени дейности от нейна страна, в това число възбрана за влизане в обекти на Световната банка. Тя не би изгубила пенсията, която получава от банката, според банковите правила.

Правителството на Съединени американски щати, най-големият акционер в двете институции, този месец съобщи, че няма задоволително доказателства за премахване на Георгиева от управлението на МВФ, само че чиновници на Министерството на финансите подчертаха, че наблюдават деликатно настоящия обзор на Световната банка.

И демократи, и републиканци депутати показаха угриженост по отношение на управлението на Георгиева в МВФ.

Във вторник сенаторът демократ Робърт Менендес сподели на чуване на финансовата комисия на Сената: " Тя загуби моето доверие и желая да видя по какъв начин в действителност може да работи при тези условия ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР