Борбата за върховенството на правото изисква системни и последователни усилия

...
Борбата за върховенството на правото изисква системни и последователни усилия
Коментари Харесай

Радев след среща с LIBE:Борбата за върховенството на правото изисква системни усилия от институциите

Борбата за върховенството на правото изисква систематични и поредни старания от всички институции, сподели президентът Румен Радев след среща с представители на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешните работи (LIBE) в Европейския парламент (ЕП), оповестиха от прессекретариата на президента. В срещата присъединяване взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

Състоянието на върховенството на правото на фона на рекомендациите от последния отчет на Европейската комисия, резултатите от битката с корупцията и медийната среда в България бяха измежду тематиките на срещата. 

 

Държавният глава уточни, че макар интернационалните и вътрешнополитически рецесии през последните две години служебните държавни управления съумяха да изработят редица законопроекти, ориентирани към рационализация на страната и нейната европейска интеграция. Сред тях е и въвеждането на механизма за дейно следствие и надзор върху активността на основния прокурор, както и дейната работа по антикорупционното законодателство. Много от тези закони към този момент са признати и това е главната причина Европейската комисия да приключи публично Механизма за съдействие и инспекция по отношение на България.

 

Обща бе позицията на участниците в срещата, че са нужни съответни резултати в битката с корупцията по високите етажи на властта и провеждането на следствия, които да водят до неоправдателни присъди. 

 

В отговор на въпрос от членовете на Европейския парламент за свободата на медиите у нас вицепрезидентът Илияна Йотова акцентира нуждата от изсветляване на метода на финансиране и изработването на ясни механизми, които да попречват опитите за злоупотреби със средства и слагането на медиите в условия на взаимозависимост.

 

Приветстваме амбициозните и изчерпателни промени и промени, които възнамерява актуалното държавно управление. Това сподели София ин'т Велд ((Renew, Нидерландия), ръководител на делегация на Комисията по цивилен свободи към Европейския парламент, на конференция по-рано през днешния ден в Дома на Европа в София. Поводът за конференцията е визитата на членове на Комисията по цивилен свободи към Европейския парламент (LIBE), което цели обзор и оценка на последните развития в страната по отношение на активността на работната група, отдадена на обстановката в България.

 

Политическите сили са преодолели някои обилни трудности и са решили да се обединят за националния интерес, уточни София ин'т Велд. По думите ѝ са поети доста начинания във връзка с промените. Някои от правосъдните промени стартират да дават резултат, други занапред предстоят, означи тя. София ин'т Велд уточни, че демокрацията и върховенството на закона са тематики, които Комисията по цивилен свободи към Европейския парламент (LIBE) следи от години. Искаме дълготрайна вероятност, а освен обзор на трендовете, посочи тя.  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР