Борбата за премиерския пост във Великобритания, който Тереза Мей обяви,

...
Борбата за премиерския пост във Великобритания, който Тереза Мей обяви,
Коментари Харесай

И британският министър на здравеопазването Мат Ханкок иска да е лидер на Консервативната партия

Борбата за премиерския пост във Англия, който Тереза Мей разгласи, че напуща, се изостря. И министърът на опазването на здравето Мат Ханкок разгласи, че ще се бори за лидерския пост на Консервативната партия, излиза наяве от известие на Ройтерс. Така Ханкок става петият претендент за правоприемник на Тереза Мей на премиерския пост във Англия. Другите кандидати са някогашният външен министър Борис Джонсън, сегашният Джереми Хънт, министърът на интернационалното развиване Рори Стюарт и някогашната министърка на труда и пенсиите Естер Маквей. Ханкок разгласи, че ще взе участие в конкуренцията за установяване на новия министър председател, тъй като е уверен, че страната му се нуждае от водач за бъдещето, а освен за настоящия миг. Но, и Брексит ще се случи, уверен е Ханкок. Припомняме, че Тереза Мей разгласи през вчерашния ден, че ще се отдръпна от лидерския пост в Консервативната партия на 7 юни. А повода е, че се е провалила в опитите си да прокара в английския парламент съглашението с Европейския съюз за Брекзит. Опозиционната Лейбъристка партия упорства за осъществяване на избори допустимо най-скоро, което притиска консерваторите да бързат с избора на водач. Но, дали ще създадат най-хубавият, е мъчно дза се каже.

На 23 юни 2016 година се организира референдумът за присъединяване на Обединеното кралство в Европейския съюз. Общо 51.8% от гласувалите тогава се оповестиха за овакантяване на Европейския съюз. Три години по-късно няма никаква изясненост по какъв начин ще се случи. Това пък докара до разтърсвания освен в стопанската система на Англия, само че и в целия Европейски съюз.

Главна политическа фигура във Англия е министър-председателят. Той и ръководеното от него държавно управление се регистрират единствено пред Камарата на общините, която реализира и парламентарния надзор над държавните финанси.

Консервативната и юнионистка партия (Conservative and Unionist Party) е учредена в сегашната си форма през 1830 година, само че е последовател на Партията на торите, основана още през 1678 година. Консервативната партия е ръководеща във Англия в продължение на към две трети от ХХ век. След като е толкоз дълго на власт, партията претърпява загуба на изборите през 1997 година от опозиционна Лейбъристка партия, водена тогава от Тони Блеър. От 2010-а обаче консерваторите още веднъж поемат властта в Обединеното кралство.

От 2016 година водач на Консервативната партия е Тереза Мей, като по този начин тя става втората жена на този пост след Маргарет Тачър, и министър-председател на Англия. Традиционно партията се подрежда в дясно - център в политическия набор.

На последните избори на Острова през 2017 година партията получи 42.3% от гласовете и 317 от 650 места в Камарата на представителите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР