Борбата срещу епидемията от СПИН в света е в застой

...
Борбата срещу епидемията от СПИН в света е в застой
Коментари Харесай

Борбата със СПИН е в „несигурен етап“

Борбата против епидемията от СПИН в света е в застой поради настъпилото самоуспокояване след постигнатия прогрес, като триумфите не подхождат на нужното, предадоха международните осведомителни организации, базирайки се на отчет на Организация на обединените нации.
 
Докладът на Обединената стратегия на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН (UNAIDS) акцентира, че битката с епидемията е в " нерешителен стадий ". Макар и смъртните случаи да понижават и лекуваните да се усилват, броят на новите инфектирани може да наруши темпа в напъните за побеждаване на заболяването.
New UNAIDS warns that progress is slowing and time is running out to reach the 2020 targets:
— UNAIDS (@UNAIDS) " Не се съблюдават обещанията към най-уязвимите хора. Има още доста път до края на епидемията от СПИН. Времето изтича ", написа в отчета.
 
Мишел Сидибе, изпълнителен шеф на Обединената стратегия на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН (UNAIDS ", отбелязва в предговора към отчета, че е реализиран огромен прогрес за понижаване на смъртните случаи от СПИН и рекорден брой хора получават антиретровирусни медикаменти - всеки трима от петима инфектирани.
 
" Кризисните точки " обаче са в предотвратяването на разпространяването на болестта измежду високорисковите и уязвими хора, както и в обезпечаване на непрекъснато финансиране.
 Докладът на Обединената стратегия на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН акцентира, че битката с епидемията е в нерешителен стадий Докладът на Обединената стратегия на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН акцентира, че битката с епидемията е в „ нерешителен стадий “ThinkStock/Getty Images-->
Хомосексуалните мъже са 28 пъти по-застрашени да се заразят с вируса ХИВ от хетеросексуалните мъже. Транссексуалните дами са 13 пъти по-застрашени да се заразят с ХИВ от хората на възраст от 15 до 49 години.
 
Заради по-добрият достъп до лекуване смъртните случаи от СПИН са намалели с 34 % от 2010 година до 2017 година Миналата година броят им е най-нисък за този век - под 1 милион души.
 Докладът на Обединената стратегия на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН акцентира, че битката с епидемията е в нерешителен стадий Докладът на Обединената стратегия на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН акцентира, че битката с епидемията е в „ нерешителен стадий “ThinkStock/Getty Images
Напоследък са намелели и новите случаи на инфектирани с ХИВ.  Броят на хората, заразили се с вируса ХИВ, е намалял с към 100 000 от 2016 до 2017 година, а през предходните 12 месеца равнището е останало статично.
 
През 2017 година броят на хората, живеещи с вируса ХИВ, е бил 36,9 милиона, а през 2016 година - 36,3 милиона.
 
Миналата година 940 000 души са умряли от СПИН в света. За съпоставяне през пика на епидемията през 2005 година смъртните случаи са били 1,9 милиона, като единствено 2 милиона от носителите на ХИВ са имали достъп до лекуване.
 
Най-лош е достъпът до лекуване в Западна Африка .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР