Борбата с рушветчийството бележи категорични нови успехи.Двадесет и осем годишна

...
Борбата с рушветчийството бележи категорични нови успехи.Двадесет и осем годишна
Коментари Харесай

10 г. затвор грозят млада шофьорка, предложила 100 лв. рушвет

Борбата с рушветчийството бележи безапелационни нови триумфи.

Двадесет и осем годишна шофьорка отива на съд, по тази причина че предложила " парична сума – 2 броя банкноти с номинал 50 лева, или общо 100 лева, с цел да не ѝ бъде формиран акт ".

Г.С. пробвала да стимулира по този метод да не я глобяват двама чиновници на 8-о РПУ.

Младата дама, която с изключение на другото е осъждана, управлявала кола, без да има брошура, не носела и талона, излиза наяве от известие на Софийската градска прокуратура.

Интересно е, обаче, че Г.С. отива на съд по член от Наказателен кодекс за предложение на рушвет, който планува наказване „ отнемане от независимост “ до 10 години и санкция до петнадесет хиляди лв..

Чл. 304а. (Нов - Дъждовни води, бр. 51 от 2000 година, изм. - Дъждовни води, бр. 92 от 2002 година, доп. - Дъждовни води, бр. 26 от 2010 г.) Който предложи, обещае или даде рушвет на длъжностно лице, което заема отговорно служебно състояние, в това число арбитър, правосъден заседател, прокурор или следовател, или на полицейски орган, или на проверяващ служител на реда, се санкционира с отнемане от независимост до 10 години и санкция до петнадесет хиляди лв..

Така дефиниран, текстът не отдава значение какъв брой пари се оферират. И тъй като влиза в графата тежко закононарушение, делото стартира напряко от Градски съд - примерно също като убийствата.

Макар и да не може да се прави паралел сред двете действия - като се изключи че става въпрос за придвижване по пътищата, припомняме, че да вземем за пример водачът, блъснал и умъртвил Милен Цветков, до момента в който е под влияние на 3 типа опиати - Кристиан Николов, получи 9 години на първа инстанция.

Ето и известието на прокуратурата:

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда за рушвет на полицейски органи

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвиняване на 28-годишната Г. С. за рушвет на двама чиновници на районно ръководство в гр. София.

За закононарушението по член 304а от Наказателен кодекс, за което е повдигнато обвиняването, се планува наказване „ отнемане от независимост “ до 10 години и санкция до петнадесет хиляди лв..

Разследването е извършено от 08 РУ-СДВР под управлението и надзора на СГП.

Според събраните в хода на следствието доказателства на 07.12.2020 година чиновниците на реда спрели за инспекция моторно транспортно средство, ръководено от Г. С. Обвиняемата дала на полицейските органи парична сума – 2 броя банкноти с номинал 50 лева, или общо 100 лева, с цел да не ѝ бъде формиран акт за определяне на административно нарушаване по член 150 от Закон за придвижването по пътищата (ЗДвП), заради това, че управлявала моторното транспортно средство без удостоверение за ръководство на същото, както и по член 100, алинея 1, т. 2 от ЗДвП, заради това, че не носела удостоверение за регистрация на моторното транспортно средство, което ръководи.

Обвиняемата Г. С. е с начално обучение, осъждана.

Спрямо Г. С. е взета мярка за неотклонение „ подписка “.

Предстои насрочване на разпоредително съвещание по делото от Софийски градски съд.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР