Борбата с корупцията трябва да е във фокуса на внимание

...
Борбата с корупцията трябва да е във фокуса на внимание
Коментари Харесай

Еврокомисар Дидие Рейндерс: Борбата с корупцията трябва да е във фокуса на внимание в България

Б орбата с корупцията би трябвало да е във фокуса на внимание в България. Това заяви европейският комисар по правораздаване Дидие Рейндерс на брифинг в Министерския съвет.

Заедно с българския министър-председател Николай Денков преди това обсъдиха настоящите тематики в региона на правораздаването в страната.

Рейндерс дефинира срещата си с Денков като доста ползотворна и съобщи, че Европейската комисия (ЕК) поддържа промените в България.

" За него значими са промените на Конституцията в България, по-голяма отговорност на основния прокурор, битката с корупцията, основаването на настояща комисия срещу корупцията. Ще отнеме време да се проведат тези промени, само че е значимо е да се работи с всички заинтригувани страни, които биха могли да дават помощ и рекомендации. Ясно е, че би трябвало да работим и да гледаме в една посока ", сподели еврокомисарят Рейндерс.

" Много съм удовлетворен, че виждам, че има органи и институции в България, които са заинтригувани да се организират всички тези следствия за корупцията. Благодарение на министър-председателят на България, страната върви по този път ", уточни Рейндерс.

" Виждаме какво е развиването по тематиката за включването на България в Шенген и също и контролът на границите, който реализира България, като бъдеща част от това пространство ", добави еврокомисарят.

" Трябва да сме сигурни, че изпълняваме задачата за върховенството на закона във всички 27 страни членки на Европейския съюз (ЕС) ", разяснява още той.

" Трябва да сме образец към страните, които желаят да се причислят към Европейски Съюз ", добави Рейндерс и акцентира, че " би трябвало да утвърждаваме върховенството на закона, с цел да може това да бъде един добър образец за държавите-кандидати ".

В отговор на журналистически въпрос Дидие Рейндерс сподели, че в европейската прокуратура има доста каузи, които се водят сега, свързани с европейските средства.

" В България няма такива каузи и присъди, уточни той и предложи да се направи инспекция дали е имало напън да се стопират такива каузи тук в България. Съдиите и прокурорите би трябвало да работят по този начин, че тези следствия да влязат в съда ", съобщи еврокомисарят.

В четвъртък у нас идва и комисарят по въпросите на равенството Хелена Дали.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР