Борбата с корупцията е основен приоритет. Така е записано и

...
Борбата с корупцията е основен приоритет. Така е записано и
Коментари Харесай

МЗХГ: Борбата с корупцията е основен приоритет

Борбата с корупцията е главен приоритет. Така е записано и в съдружното съглашение, оповестяват от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

От МЗХГ дефинираха като погрешни тиражираните отзиви в медийното пространство за толериране от страна на министерството на корупционни практики в областта на горите.

Цитираните в репортаж на БТВ образци за корупционни практики на територията на Държавно горско стопанство - Доспат, в границите на ЮЦДП - Смолян, взаимно с компании на кметове от ГЕРБ, са една от аргументите за осъществените смени в областта на горите.

Силната отбрана от страна на депутата Александър Дунчев на фрагменти като някогашният шеф на ЮЦДП - Смолян, будят подозрение.

Бившият шеф, както и редица фрагменти в областта на Държавните горски стопанства (ДГС) и Изпълнителна организация по горите (ИАГ) са назначени в интервала м. юни - м. декември 2021 г от служебния кабинет на президента Радев.

Именно в този интервал господин Дунчев управлява ИАГ, която следва да открива контрола и предварителната защита на нарушавания в активността на държавните горски територии.

Фактът, че в този интервал случаите освен не са намалели, а даже са се нараснали, демонстрира, че точно тогава е имало " чадър " над такива дейности и практики, които са в ущърб на държавния бюджет, се споделя в известието на министерството.

От Министерство на земеделието, храните и горите оповестиха, че подхващат нови ограничения за битка с корупцията в областта на горите. Сред тях са:

- въвеждане на електронни търгове за закупуване на дървесина;

- засилени инспекции от страна на ИАГ и ДГП. Извършени са общо 150 хиляди инспекции по Закона за горите, Закона за лова и опазването на дивеча от горските чиновници от 15 декември досега, или приблизително по 1500 инспекции за 100-те дни на актуалното ръководство на Министерството на земеделието;

- Министерството предприе самодейност за откриване на хранилища за директна продажба на дърва за огрев на локалното население. Към момента складовете са 21, като следва те да станат общо 56;

- Назначаване на одити в ИАГ и ДГП, като инспекциите в Доспат и местата, за които има сходни сигнали за корупционни практики, ще бъдат задълбочени. Резултатите ще бъдат предадени на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

От пресцентъра оповестиха, че управлението на МЗХГ съблюдава прецизно своя ангажимент за преустановяване на непозволени дейности и корупционни практики в областта на горите и ще продължи да го прави с всички позволени от закона средства.

Засилените офанзиви към министерството в последните месеци, демонстрират, че засиления надзор реализира резултати и явно накърнява нечии стопански ползи и политически упоритости, допълниха от МЗХГ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР