Борбата с демографска криза е основен приоритет на правителството“. Това

...
Борбата с демографска криза е основен приоритет на правителството“. Това
Коментари Харесай

Денков: Борбата с демографска криза е основен приоритет на правителството

„ Борбата с демографска рецесия е главен приоритет на държавното управление “. Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков, който участва на изписването на първото бебе за 2024 година в Монтана. В словото си акад. Денков подчертава върху политиките, които държавното управление създава за справяне с казуса, както на национално, по този начин и на локално равнище, заяви Правителствената осведомителна работа.

„ Постижение са безплатните детски градини и ясли. Междувременно увеличихме сумите, които се икономисват от налози за деца, десетократно “, добави министър-председателят.

Сред другите значими политики по тематиката министър председателят уточни, че в новия държавен бюджет с 50% е повишен размерът на еднократната помощ за бременност - от 150 лева на 225 лева Двоен растеж има и при размера на еднократните помощи при раждане. За първо дете родителите ще получават по 375 лева, вместо досегашните 250 лева, а за второ – 900 лева, по отношение на 600 лв. до момента.

Увеличен е и размерът на средномесечния приход на член от фамилията, който дава право на бъдещите майки да получат еднократна помощ при бременност или месечни помощи за развъждане на дете до навършване на една година. Той нараства от 610 лева за 2023 година на 810 лева за тази година. Отделят се 15 млн. лева за неонатален скрининг и скрининг на злокачествени новообразувания на шийката на матката.

„ Благодарение на тази стратегия младите дами ще могат да си вършат прегледи, с цел да видят дали имат проблеми “, сподели още акад. Денков. Нарастват и средствата, с които се финансират инвитро процедурите.

Министър-председателят означи, че за него е било извънредно значимо да участва на събитието. „ Днес на Деня на родилната помощ желая да поздравя всички хора, които са ангажирани с бременността, раждането, грижата за дребните деца. Защото това са хората, които дават бъдещето на България. Това са хората, които се грижат децата да израснат здрави “, обърна се акад. Денков към личния състав МБАЛ „ Д-р Стамен Илиев “, гр. Монтана.

Премиерът поздрави младите родители и означи, че страната ще направи всичко допустимо, с цел да им помогне. „ Всички знаем, че родителството е мъчно. Дължим признателност на тези хора и желаех да я изкажа персонално “.

Първото бебе в Монтана за 2024 година се споделя Александра, тежи 3870 грама и е с растеж 53 сантиметра. На нея и на нейното семейство акад. Денков подари златна монета „ Света Богородица - Златна ябълка ”, която е пусната от Българската национална банка в деня на раждането на Александра - 2 януари 2024 година

По време на визитата на премиера стана ясно, че МБАЛ „ Д-р Стамен Илиев “, гр. Монтана е получила 160 хиляди лв. за подготовка за създаване на хеликоптерна площадка за превозване на тежко заболели. До една година тя би трябвало да бъде построена. „ В страната са обособени шест бази за хеликоптери, от които на всяко едно място, на което стане случай, ще може да дойде хеликоптер, да вземе нуждаещите се и да ги транспортира до най-близката болница “, напомни акад. Николай Денков.

Министър-председателят акад. Денков организира и среща със чиновници и управлението на МБАЛ „ Д-р Стамен Илиев “. По време на откровения диалог министър председателят изиска да чуе от първо лице какви са проблемите на личния състав. Акад. Денков увери присъстващите, че опазването на здравето е главен приоритет за държавното управление и страната ще продължи да влага в бранша.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР