Бонуси без основание са дадени на служители от администрацията на

...
Бонуси без основание са дадени на служители от администрацията на
Коментари Харесай

Неправомерни бонуси са давани в Софийския университет

Бонуси без съображение са дадени на чиновници от администрацията на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Те са получили средства над заплатите за " осъществяване на нетипична административна активност ", без да е ясно каква тъкмо е тази активност, кой я е упълномощил и дали е свършена. Това установи одит на Министерството на обучение и науката във висшето учебно заведение, представен от OFFNews.

Той е изработен след изявления за милиони левове, раздадени като спомагателни заплащания на чиновници на университета. Бонусите са начислени въз основа на вътрешни правила на университета. Според тях в допълнение заплащане се дължи за " нетипична административна активност ", без да е ясно какво тъкмо значи това. Препоръка в отчета е тези правила да бъдат изменени.

Одитът на министерството посочил, че безпричинно са платени 36 540 лв. за действия по перо " Бюджет НИС " (научно-изследователска дейност). Според ведомството правилата за положително финансово ръководство могат да бъдат нарушени, а заплащания - дублирани, защото са позволени заплащания, без да има доказателства, че осъществяването на изключителната работа е належащо, че тя е свършена и че не влиза в длъжностната характерност на съответния чиновник по принцип.

Сред съответните образци за неоснователни бонуси е заплащане от 2068.24 лева за чиновник на Ректората за " в допълнение предоставена активност ", само че инспекторите открили, че парите са били начислени и платени безпричинно, " защото не е спазена нормативната уредба за полагане на труд в отвън откритото работно време ".

Друг административен чиновник получил 3346.16 лева, без да има доказателства за възлагане на съответната задача, без осъществяването ѝ да е регистрирано. Негов сътрудник пък взел 1080 лева поради показан документ за следдипломна подготовка за степен магистър по компетентност " Стопанско ръководство ". В същото време сходно обучение е било наложително за заемане на длъжността.

Установено е също, че са изплатени непозволено 23 532 лв. за необработен отпуск при преустановяване на трудовото правно отношение.

Заключението от инспекцията е, че начислените и изплатените спомагателни хонорари подхождат на вътрешните нормативни актове, само че последните следва да бъдат конкретизирани и допълнени, с цел да подхождат на използваната нормативна уредба.

Сметната палата отхвърли да завери годишния финансов доклад на Софийския университет за 2016 година Наскоро в изявление за Mediapool ректорът проф. Анастас Герджиков изясни, че са взети ограничения за превъзмогване на проблемите, установени от инспекторите. Той обаче не счита, че висшето учебно заведение би трябвало да разгласява регулярни доклади за бюджета си, защото няма законово обвързване за това.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР