Бони и Боб Крoл са семейна двойка от САЩ, преминала

...
Бони и Боб Крoл са семейна двойка от САЩ, преминала
Коментари Харесай

След COVID: Лекари откриват редки и необичайни видове рак

Бони и Боб Крoл са фамилна двойка от Съединени американски щати, минала относително безболезнено през пандемията от COVID-19. Бони имала няколко леки случая, а Боб се заразил единствено един път и го изкарал без признаци.

“През декември 2023 година завършихме дълго пътешестване до Западните щати, върнахме се и бам - Боб беше диагностициран ”, спомня си дамата. Открили му две редки форми на рак на кръвта и на костния мозък. През април и Бони получила сходна разтърсваща вест. “Имах съвсем 4 кг израстък в корема - споделя тя пред в. “Вашингтон пост ”.

Семейство Крол са измежду възходящия брой хора, които са имали Коронавирус и по-късно са развили редки форми на рак. Чули сходни вести и за съседите си: “ Сякаш беше простуда. Човек остава с чувството, че всички са заболели “.

“Забелязваме доста необикновени случаи ”, разкрива лекарят на фамилията Кашиап Пател, написа 24 часа.

Той и сътрудниците му от Carolina Blood and Cancer Care Associates документирали тревожните връзки сред Коронавирус и рака. Д-р Пател, онколог от Северна Каролина, счита, че възпаленията, които постоянно съпровождат Коронавирус, може да са основни за намирането на връзката. “Възпалението провокира доста промени в генома, които могат да основат податливост към развиване на рак - изяснява експертът.

 Анализирам 300 данни на пациенти за възпалителните биомаркери в тялото с дълги Коронавирус антитела и дали са имали необикновен рак ”, прибавя той.

Според английския в. “Дейли мейл ” лекарите в Съединени американски щати са почнали да откриват редки и необикновени случаи на рак още през 2021 година, като неведнъж те са били при младежи, някои даже към 40-те, без фамилна обремененост. При това се сблъсквали с форми на заболяването, засягащи нормално хора на 70 до 80 година, някои от които даже са сложни за изговаряне, като холангиокарцином – необичаен и гибелен рак на жлъчните пътища. Случват се и други странни неща - пациенти страдат от голям брой ракови болести по едно и също време.

Онколозите признават, че такива случаи не са срещали преди. Пандемията и страхът от болест принудиха хората да се изолират и да отсрочат ограниченията за превантивна грижа, които биха засекли рак в ранна фаза. Но лекарите не имат вяра, че това е главният мотор за зачестилите редки случаи на рак. По-скоро се съмняват, че самият Коронавирус може да е отговорен.

Данните на Американския център по надзор и предварителна защита на заболяванията демонстрират, че в този момент повече хора чуват диагнозата рак отпреди пандемията. През 2021 година 9,8 % от възрастните оповестяват, че това им се е случило. През 2019 година този дял е бил 9,5%. Известно е, че вирусите форсират рака от 60-те години на ХХ век и откривателите настояват, че една четвърт от всички ракови болести в света произлизат от HPV (човешкия папиломавирус), вируса на Епщайн-Бар и на хепатит B.

Те не изключват и ролята на имунизациите против Коронавирус, само че считат, че доказателствата в поддръжка на теорията за самия вирус са по-силни.

“Все още доста едва сме проучили този вирус “ - споделя пред в. “Вашингтон пост ”

Дъглас Уолъс, генетик и постепенен биолог от Университета на Пенсилвания. - Ефектите от многократното заразяване с него през целия ни живот ще се окажат доста по-значими, в сравнение с хората си мислят. ” Лабораторните проби демонстрират, че коронавирусните протеини могат да разсънят пасивните ракови кафези и да подхранват растежа им, увеличавайки възможностите за диагностициране на рак на гърдата, стомаха и кръвта.

Изследването на връзките сред Коронавирус и рака е относително ново, като се има поради, че пандемията стартира единствено преди 4 година Доклад от 2023 година в сп. Biochimie в детайли разказва разнообразни способи, посредством които коронавирусът може да промени гените, които нормално стопират образуването на тумори, и да аргументи необятно публикувано инфектиране в тялото. Това инфектиране може да докара до развиване на ракови кафези в разнообразни органи, в това число белите дробове, панкреаса и дебелото черво.

Екип в Колорадо е почнал да изследва опцията коронавирусът да съживи ракови кафези при мишки. Вариант на изследването, оповестено през април, демонстрира, че когато мишки, възстановили се след рак, са инжектирани с ковид, раковите кафези се развъдили и популяризирали в белия дроб. Доказано е, че грипният вирус прави същото. Изследователи като доктор Ашани Вираратна от учебното заведение за публично здраве “Джон Хопкинс Блумбърг ” не е изключително сюрпризирана от това изобретение. Тя счита, че „ нещо като грип или Коронавирус, което провокира инфектиране, може да се промени в имунната микросреда. “ „ Намаляването на риска от зараза е от изключително значение за пациентите с рак - споделя Вираратна.

Затова ограниченията, подхванати от уязвими пациенти в ранните дни на пандемията – носенето на маски, избягването на многолюдни места, слагането на ваксини – стават още по-важни. ” През 2019 година са докладвани към 1,7 млн. диагнози за рак и 599 601 души са умряли. През 2022 година са сложени 1,9 млн. нови диагнози за рак, като към 609 хиляди случая са се оказали съдбовни. За 2023 година към момента не са предоставени данни. Националният институт по опазване на здравето на Съединени американски щати пресмята, че близо 2 млн. нови случая на рак и близо 610 000 смъртни случая се чака да бъдат регистирани, само че към момента броят.

Д-р Пател обаче самичък се е заел със лично изследване. Въз основа на данни от над 300 пациенти кабинетът му е записал над 15 пациенти с голям брой ракови болести, към 35 с редки типове рак и 15 двойки с нови ракови болести за последните 4 година Докторът твърди, че заразяването с вируса повече от един път има още поголямо влияние, както и стресът, обвързван с пандемията.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР