Бомбата, поставена на пътя, за да взриви кортежа на главния

...
Бомбата, поставена на пътя, за да взриви кортежа на главния
Коментари Харесай

Опит за покушение на главния прокурор, бомбата е била с 3 кг тротилов еквивалент

Бомбата, сложена на пътя, с цел да взриви кортежа на основния прокурор, е направила кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър 3 метра, покрай пътното платно, до банкета. Взривът е имал ясна устременост към пътя и към преминаващите коли. Това съобщи шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Бомбата е била с не по-малко от 3 кг тротилов еквивалент, била е и с голям брой осколки, които са се забили в дърветата.

Бомбата е била сложена с желание да убие, не е била за заплашване. Изключително мощен гърмеж с осколки, акцентира Сарафов.

" В момента се организират огледни дейности, в това число със следови кучета търсим следи от възможни причинители. На място са открити маркери, които явно са оставили причинителите, по отношение на които когато премине автомобилът бомбата да бъде задействана.

Очевидно извънредно професионално квалифицирано нападение и добре изпълнено. Само една случайност е избавила и основния прокурор, по този начин и фамилията му и редица други хора, които са прекосявали по това време или малко преди този момент по този път. Към момента наказателното произвеждане, което е формирано е по глава 1 по Наказателно-процесуален кодекс за терористичен акт, който посредством гърмеж пробва да дестабилизира или убие някого ", добави Сарафов.

" Ще се вземем цялата пръст от мястото на гърмежа, търсят се детонатори и осколки, а всички осколки ще бъдат взети. До няколко часа ще имаме какъв е химическият състав на взривното устройство, както и типът и количеството на взривното вещество. По мои сведения няма потърпевши ", уточни той.

" Не изключваме никакви версии. Най-вероятно тези хора са били тук и са имали може би образен контакт с пътя, пътната конюнктура и колите, които минават. Взривът е избухнал сега, в който автомобилът на основния прокурор се е изравнил с мястото на заложената бомба. Взривът по отношение на свидетелските показания на чиновниците на НСО е преместил автомобилът вляво ", акцентира Сарафов.

" Не бих могъл да кажа всичко във връзка с маршрутите, още повече маршрутите употребявани от НСО са в огромна степен секретни, само че това ще бъде част от установяването на събитията по делото. Очевидно някой е следил маршрутите на основния прокурор, явно основният прокурор е цел за някого, и то не цел, която да бъде сплашена, а цел, която да бъде убита ", безапелационен е шефът на Националната следствена работа.

" С основния прокурор сме в непрекъснат контакт, само че не мога да кажа всичко. Ако кажа кои са обвинените, значи да предупредим някого ", предизвести Сарафов.

Атентатът е задоволително сериозен, посочи още той.

Атанас Илков, шеф на ГДНП, съобщи, че в 11.50 е постъпил сигналът, че при автомобил на основния прокурор е било взривено устройство. Насочихме полицейски екипи и коли за спешна помощ минути след сигнала, тъй че сътрудниците реагираха доста бързо, на 5-ата, 10-ата минута отделиха региона. Линейките бяха на място да окажат помощ в случай че е имало потърпевши, за наслада нямаше потърпевши лица. Изградени са КПП-тата и започнаха всеобщи инспекции на всички коли, които се движеха в региона. Сформиран е щаб по предписание на министър Демерджиев, добави Илков. Обемът от чиновници, които са включени в цялостните дейности е доста огромен. Целият запас на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и службите е зает сега, добави още Илков.

Води се следствие, което се прави от Национална следствена служба, работи се широкомащабно, посочи Сарафов. Делото се следи от прокурори от СГП. Убеден съм, че ще стигнем до причинителите, страната не може да си разреши да позволява сходни произшествия, това е посягане против държавността, съобщи още Сарафов. Подобно нещо излъчва сигнал към европартньорите ни, че България не може да отбрани своите институции. Главният прокурор сега е на безвредно място, сподели Сарафов. Огледът на мястото очевидно ще завърши чак в късната част на денонощието, пътят остава затворен, добави още той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР