Бомба експлодира при преминаването на талибански конвой в Афганистан днес.

...
Бомба експлодира при преминаването на талибански конвой в Афганистан днес.
Коментари Харесай

Бомбен атентат срещу талибански конвой, САЩ смекчиха санкциите срещу талибаните

Бомба експлодира при прекосяването на талибански ескорт в Афганистан през днешния ден. Един талибан е бил погубен, а няколко индивида - ранени, при гърмежа в източната провинция Нангархар, съобщи ДПА, като се базира на представители на локалните управляващи и на очевидци.

Експлозията отекнала в 8 ч. (6.30 ч. българско време) в районната столица Джалалабад, сподели представител на талибаните. Той не даде други детайлности.

Източник от болничното заведение в Нангархар заяви, че при гърмежа е умрял един талибан. Седем ранени, измежду които четирима цивилни, са били настанени в лечебното заведение.

Според очевидци бомбата била скрита край пътя и детонирана при прекосяването на ескорт от талибански бойци.

Покушенията и детонациите в Нангархар се усилиха, откогато талибаните взеха властта в Афганистан в средата на предишния месец. Джихадистката формация " Ислямска страна " (ИД) има мощно наличие в източната афганистанска провинция, която граничи с Пакистан.

ИД пое отговорност за някои от тези офанзиви. Джихадистката формация и талибаните са влизали в конфликти в предишното, отбелязва ДПА.

Високопоставен талибански представител сподели неотдавна, че ИД не съставлява опасност в Афганистан и талибаните са в положение да се оправят с нея.

Съединените щати в това време направиха две изключения от своите наказания против талибаните, с цел да улеснят доставката на филантропична помощ в Афганистан, съобщи Франс прес.

Първото позволява на американското федерално държавно управление, неправителствени организации и някои интернационалните организации " да доставят филантропична помощ на Афганистан или (да осъществяват) други действия, (подпомагащи) базовите потребности " в тази страна. Второто изключение разрешава някои преводи, свързани с износа на селскостопански артикули, медикаменти и здравно съоръжение, заяви в официално съобщение министерството на стопанската система на Съединени американски щати.

Ведомството акцентира своята решителност да подсигурява, че американските наказания няма да лимитират достъпа на афганистански цивилни до филантропична помощ.

Ситуацията в Афганистан, доста бедна страна, може да се утежни още повече, с налагането на стопански наказания и преустановяването на огромен брой филантропични стратегии, откакто талибаните взеха властта в страната, отбелязва Франс прес. Световната банка и Международният валутен фонд стопираха помощта си за Афганистан, а Съединените щати замразиха запасите на афганистанската централна банка във Вашингтон.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР