Болниците в Бургас настояват за спешно създаване на кръвен център.

...
Болниците в Бургас настояват за спешно създаване на кръвен център.
Коментари Харесай

„Какво ще стане, ако това бебе няма тези 6 дни?“: Болници в Бургас искат спешно кръвен център

Болниците в Бургас упорстват за незабавно основаване на кръвен център . Липсата му поставя пред тестване ежедневната работа на лекарите и лекуването на пациентите.

Училищата в региона се включват в акции за кръводаряване за пета година

„ Крайно належащо е. Капацитетът на нашето поделение е на лимита на силите си. Обработваме голям брой пациенти, обслужваме 10 лечебни заведения. В момента набира скорост онкологията на УМБАЛ „ Дева Мария “, строят се още две лечебни заведения и доста скоро ще обслужваме 13 “, сподели Людмила Желязкова, шеф на отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас.

На болничното заведение ѝ се постанова да чака дарената кръв да бъде превозена до Стара Загора и обработена там. Наскоро обаче лекарите се сблъскват със случай на новородено бебе на шест дни, нуждаещо се от кръвопреливане .

Благодарен съм на сътрудниците и това да е добър образец за младите лекари, разяснява доктор Светослав Тодоров

„ Първоначално сътрудниците оповестяват, че кръвопреливането би трябвало да стане в планов порядък. Подаваме специфична поръчка за бебенце към Стара Загора. Колегите незабавно изпращат тази поръчка, само че се случва, тъй че тази кръв е несъвместима. Ако бяхме център, можехме незабавно да реагираме и да създадем нова поръчка, нямаше потребност да чакаме три дни. В този случай би трябвало да чакаме до идващия превоз, с цел да бъде обслужено това бебе. Какво ще стане, в случай че това бебе няма тези шест дни? “, пита доктор Желязкова.

Дарителите са над 3000, като някои от военнослужещите са се отзовали по 10-15 пъти

Дарителите в УМБАЛ Бургас се усилват. През предходната година те са над 8700 души. За да може кръвта да се обработва бързо и да отива в точния момент при нуждаещите се, болничното заведение упорства за кръвен център. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР