Болници в област Кърджали получиха над три пъти по-високи сметки

...
Болници в област Кърджали получиха над три пъти по-високи сметки
Коментари Харесай

Болници пред дилема: ток, лекарства или храна

Болници в област Кърджали получиха над три пъти по-високи сметки за ток, оповестява БНР. Заедно с непрестанно повишаващите се цени на медикаменти и хранителни артикули, месечната прехрана на лечебните заведения става непостижима. Сега алтернативата пред шефовете им е от какво да се откажат – от комфорта на отоплението или от животоспасяващи лекарства.

Сметката за ток на болничното заведение в Ардино е единствено един от образците за лавинообразното повишение на цените. За последния месец лечебното заведение е получило фактура на стойност 11 000 лв.. Това е четири пъти повече от досегашните сметки, прецизира шефът на болничното заведение доктор Гюнер Осман.

„ Никога не сме плащали по-високи цени от три хиляди лв. месечно на цялата постройка за отопление. Колкото и пъти да сме завишили използването на електрически уреди, в никакъв случай не можем да стигнем тази стойност. В пъти нарастване “, споделя той.

Д-р Осман прави паралел – за медикаменти за месец заплащат от порядъка на 3-4 хиляди лв.. И прави извод: „ Цената на тока за нас е по-висока, в сравнение с цената на самите медикаменти “.

Повишените цени на електрическата енергия и питателните артикули могат да слагат под въпрос съществуването на дребните лечебни заведения като тази в Ардино.

„ Всичко се завиши, освен цените на тока – цените на медикаментите, на храните, на водата. А пък цените на клиничните пътеки са едни и същи, не са се променяли. Няма по какъв начин съответно да правим някаква активност. Тези пари би трябвало да дойдат отнякъде, не знам какво ще се прави “, разяснява болничният шеф.

По думите му лечебното заведение към този момент съумява да се оправи макар увеличените разноски. Има животоспасяващи медикаменти, само че въпросът е докога. Както и докога ще могат да заплащат големите сметки за ток.

Управителите на лечебни заведения в област Кърджали упорстват за незабавна помощ от страната по този начин, както ще бъдат подкрепени други браншове. Въпросът с високите сметки за електричество беше разискван на последното съвещание на Областния спешен щаб. Протоколът от срещата ще бъде изпратен в Министерския съвет и в здравното министерство, а шефовете се надяват да получат финансова поддръжка от държавното управление.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР