Болници искат спешна помощ за разходите им за ток и

...
Болници искат спешна помощ за разходите им за ток и
Коментари Харесай

Болниците искат спешна помощ, за да си платят сметките за ток и газ

Болници желаят незабавна помощ за разноските им за ток и газ, както и нарастване на цените на клиничните пътеки. Това се показва в писмо от Българската болнична асоциация, от Националното съдружие на частните лечебни заведения, от Националното съдружие на регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване, от Асоциацията на университетските лечебни заведения в България и от Сдружението на общинските лечебни заведения в България.

Писмото е изпратено до премиера Кирил Петков, до министъра на опазването на здравето Асена Сербезова, до министъра на финансите Асен Василев, до министъра на енергетиката Александър Николов, до ръководителя на комисията по опазване на здравето към Народното събрание Антон Тонев, до шефа на НЗОК проф. Петко Салчев и до ръководителя на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

" Необходими са незабавни ограничения за задълбочаващите се проблеми в лечебните заведения, свързани с неналичието на съответни обезщетения за ограничение на резултата от внезапното увеличение на цените на електрическата енергия и острата нужда от актуализация на цените на клиничните пътеки ", се показва в мнението на лечебните заведения.

Лечебните заведения се възприемат като небитови консуматори и не е взетa под внимание тяхната роля в пандемията, социалнозначимата им функционалност, както и обстоятелството, че те нямат механизми за нарастване на приходите, както това се случва в останалата част от стопанската система.

В писмото от болничните организации се добавя, че има остра нужда от нарастване на цените на всички клинични пътеки с най-малко 20 на сто през 2022 година и поетапно постигане до най-малко 100 % в идващите до 3 години. " От цената на клиничните пътеки се финансират и възнагражденията на медиците ", напомнят в писмото си от организациите.

" Повишаването на цените на клиничните пътеки би било и стратегическо решение и подготовка за " вълна " от пациенти със забавено лекуване, недиагностицирани и нелекувани в точния момент поради ограничение на плановия банкет или отбягване визитата на лечебни заведение заради терзания, свързани с пандемията ", написа още в писмото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР