Болници искат незаконно доплащане от пациенти за услуги, които не

...
Болници искат незаконно доплащане от пациенти за услуги, които не
Коментари Харесай

Здравните застрахователи се обявиха срещу незаконно искани суми от болниците

Болници желаят нелегално доплащане от пациенти за услуги, които не са регламентирани. Застрахователи постоянно получават фактури за оценка за риск от болежка, превозване сред отделенията или непокътнат час за операционна зала. Според здравни застрахователи, като се изключи че желаните суми са противозаконни, само че тези доплащания опорочават концепцията за спомагателното здравно обезпечаване. Някои от сигналите на застрахователите са към този момент в прокуратурата. Здравният министър призна, че контролът на медицинския одит не е на нужното равнище и даде обещание законодателни промени.

Освен непокътнат час за операционна, лечебните заведения всеобщо представяли фактури за 7 лв. за еднократно премерване на кръвното, оценка на риск от рухване, обработка на документи, поддръжка на компютърна система. При обикновено раждане, платено от Касата - доплащане за акомодация на фамилията и ултразвуков обзор на новороденото и консултация по обществени въпроси. А лечебни заведения, които работят с публичен запас, са строго контролирани защо може да се желае доплащане.
Д-р Мими Виткова, Асоциация на сдружения за непринудено здравно обезпечаване: Само за три неща - избор на екип и доктор, второто е независима стая и третото е избор на самостоятелен сестрински пост. Кирил Ананиев, министър на опазването на здравето: Има огромна фикция. По някой път и аз самия съм се учудвал на такива кешови заплащания, като да вземем за пример, в този момент ще ви кажа, че е имало и заплащания за жител за прилагане на операционно легло. Ами то по какъв начин ще стане интервенцията без операционно легло и по какъв начин ще стане това спомагателен кешов разход за пациента
За сходни заплащания сигнали са пращани и в Касата, и в медицинския одит. От там постоянно отказвали инспекция, защото болните били одобрявани като частни пациенти. Оказва се, че в някои лечебни заведения хирургът нямал контракт с тях да работи по клинични пътеки и по тази причина здравноосигурени пациенти трябвало да заплащат. Тарифите били по убеждение на лечебните заведения. Затова застрахователите упорстват доста тъкмо да се регламентира тяхната работа.
Д-р Милена Касабова, Асоциация на сдружения за непринудено здравно обезпечаване: Да се остойности и дефинира главният пакет, който Здравната каса заплаща, вследствие на което към този момент застрахователите да знаят какво надграждат, какъв брой коства и какво оферират. И тогава ще има един контролиран пазар на добре показана услуга и на задоволени клиентиД-р Мими Виткова: Редно е доброволното обезпечаване да надгради, да даде това, което го няма в наложителното обезпечаване, вместо да покрива недостатъци.
В министерството замислят законови промени, които по-строго да регламентират доплащането. Но като цяло здравният министър разчита да се ускори контрола.
Кирил Ананиев: Трябва да се увеличи потенциалът на тази организация, би трябвало да влязат хора, нови хора, които със своя опит познания, и несъмнено, със съвест, която дава отговор на морала на такава институция.
Според здравните застрахователи, в случай че се вкара ред, вторият дирек на здравно обезпечаване ще се намести от единствено себе си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР