Болници и неправителствени организации ще атакуват новата националната здравна карта

...
Болници и неправителствени организации ще атакуват новата националната здравна карта
Коментари Харесай

Болници и организации ще атакуват новата националната здравна карта в съда

Болници и неправителствени организации ще нападат новата националната здравна карта в съда , оповестиха от Сдружението на общинските лечебни заведения. Документът бе въведен в началото от някогашния здравен министър Петър Москов, след което свален в съда, а повторното му влизане в действие бе инициирано от сегашния отраслов министър Кирил Ананиев.
Според новата здравна карта 6000 болнични кревати са непотребни, което значи, че здравната каса към този момент няма да заплаща за тях. Оказа се също по този начин, че в областите Стара Загора, Ямбол и Пазарджик няма да има нито едно легло за лекуване на хора с урологични проблеми, а цяла силистренска област пък е оставена без легло за ортопедични и травматологични болести.
Според пациентски организации и болнични шефове, като се изключи че ще докара до банкрут на лечебни заведения, новата здравна карта доста ще утежни достъпа до лечебни заведения на пациентите . Това е повода от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето взаимно с частни и общински лечебни заведения да нападат документа в съда, заяви доктор Неделчо Тотев, ръководител на Сдружението на общинските лечебни заведения.
„ Готвим в действителност такова вероятно деяние от наша страна, тъй като към този момент изчерпахме всички благоприятни условия, които имахме, да не допуснем да се одобри нещо недотам съответно. Обаче за жалост те одобриха картата, без значение, че нашите доводи бяха много съществени. Те не ги зачетоха, обаче “, съобщи той, представен от Дарик.
Д-р Тотев добави, че в сходни обстановки организациите е по-добре да работят взаимно.
„ Самата карта придвижва всичко и го отнася към кревати. А леглото става съществена единица. Ти можеш да имаш предел, само че като не ти дадат естествена численост кревати, то просто не остава нищо друго с изключение на да фалираш “, сподели той.
През 2017 година Върховният административен съд дефинитивно анулира първата Национална здравна карта, въз основата, на която бе въведена актуалната. Организациите, които завоюваха делото тогава още веднъж бяха Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето и Сдружението на общинските лечебни заведения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР