Болницата в Ловеч, Университетската болница в Стара Загора и болницата

...
Болницата в Ловеч, Университетската болница в Стара Загора и болницата
Коментари Харесай

Болниците в Ловеч, Стара Загора и Дупница - в най-лошо състояние

Болницата в Ловеч, Университетската болница в Стара Загора и болничното заведение в Дупница са едни от най-задлъжнелите и намиращи се в неприятно положение лечебни заведения. Това уточни пред bTV министърът на опазването на здравето Николай Петров.

" Министерството не е в режим на избавяне ", изясни Петров. По думите му тези лечебни заведения са общински и те са приоритет на съответния общински съвет. " Министерството на здравеопазването подкрепя както може и както е планувано. Основно за една болница като тази в Дупница е ефикасната работа и положителната организация ", добави Петров.

Според проф. Петров в страната има още такива лечебни заведения. Много от тях са натрупали съществени отговорности и задължения. Само болничното заведение в Дупница има задължения от над 1 млн. лева Министърът уточни и че по този въпрос е провел среща с шефовете на общинските лечебни заведения.

 Областните лечебни заведения да харчат рационално, прикани министър Петров
Областните лечебни заведения да харчат рационално, прикани министър Петров

Да преразгледат външните контракти, които излизали " най-солено "

" Чрез тези лечебни заведения страната извършва отговорностите си към здравеопзването на обществото ", разясни Петров и добави, че общинските лечебни заведения се субсидират по методиката на здравното министерство. По думите му се разисква и тактика за ръководство на лечебните заведения, която да бъде реалност до края на тази година. Петров съобщи и че работещите в тези лечебни заведения нямат виновност за положението им. Въпреки това всички чиновници са застрашени от възможен банкрут на заведенията.

 Лекарите ни - разчекнати от работа, смачкани и обругавани
Лекарите ни - разчекнати от работа, смачкани и обругавани

Рибата се вмирисва откъм главата, разяснява министър Николай Петров

Относно плануваните промени за предварителна защита на физическото принуждение против лекарите Петров разяснява, че случите на експанзия против медиците са излезли от надзор. " Започнахме да се излагаме като общество ", отсече министърът. Според него се излагаме, тъй като физическото принуждение надалеч не е отправено единствено към медиците, а и към учителите, сред децата и подрастващите и други.

В този подтекст плануваните ограничения за справяне с експанзията против лекарите и незабавните медици били в действителност нужни. Въвеждането на звуков паник бутон в екипите на незабавна помощ ще реализира директна връзка с охранители или полиция. В градовете ще има районни прокурори, които също ще се занимават с това.

 Обещаха гласови паник бутони да пазят екипите на незабавна помощ
Обещаха гласови паник бутони да пазят екипите на незабавна помощ

И бързи досъдебни производства при експанзия против медици

По думите на Петров на вчерашната среща с основния прокурор Сотир Цацаров се е стигнало до извода, че има потребност от това районни прокурори да бъдат разполагаем на болничните заведения с директна връзка, с цел да може в случаите на принуждение да се подхващат бързи дейности и действието да приключи с присъда. Въпреки плануваните ограничения за справяне с казуса, Петров прикани медиците да бъдат деликатни и дипломатични.

Здравният министър разяснява и казусът с напускането на младите медици. По думите му в последно време се следи противоположна наклонност - от ден на ден млади медици вземат решение да останат в България и да не напущат границите на страната ни. " Младите лекари желаят просто да го оставят намира, с цел да могат да си правят работата. Има развой на закъснение на процеса на овакантяване. Дай Боже тази наклонност да се резервира ", уточни Петров.

 Все повече млади лекари остават в България съгласно здравния министър
Все повече млади лекари остават в България съгласно здравния министър

Заплатите на лекарите се надграждали. Само базовите заплати били ниски

В умозаключение той разяснява и ситуацията, което е заварил в здравното министерство след министрите Петър Москов и Илко Семерджиев. Според него някогашният здравен министър " Москов е приключил положителни неща ". Относно инвестицията на близо 1 млн. лева в системата за пръстов идентификатор Петров уточни, че Москов е вървял в посока повече надзор и предварителна защита на злоупотребите и финансовите течове от лечебните заведения. " За страдание нямаше задоволително време да регистрира резултат. Ако имаше късмет да продължи още 6 месеца, щеше да има резултат. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР