Болницата по белодробни болести, която е паметник на културата в

...
Болницата по белодробни болести, която е паметник на културата в
Коментари Харесай

Цигани опустошиха сградата на белодробната болница в Сливен

Болницата по белодробни заболявания, която е монумент на културата в Сливен, се разрушава и разграбва. Сградата е на повече от един век и е оповестена за монумент на културата. Болница с дългогодишна история и положителни експерти – по този начин остава в спомените на генерации наред разрушената към този момент постройка на лечебното заведение.

Специализираната болница за интензивно лекуване на белодробни заболявания е закрита през 2010 година от здравното министерство. Сградата не устоява на вандалските нападения.

Бегла обиколка на терена е задоволителна, с цел да забележим една от каруците, която излиза от прилежащата улица, натоварена догоре. Трафикът с каруци и колела е денонощен, настояват съседи. Много от тях са снимали клипове с разграбването на постройката.

От полицията в Сливен споделиха, че нямат ангажимент да охраняват постройката, само че към нея непрекъснато минават полицейски патрули. Хората, които живеят към постройката, настояват, че тя е рискова за тях поради произшествия. Тя е разграбвана и населявана от наркомани и бездомници. Миналата година е имало и огромен пожар. Хората са подавали доста пъти сигнали, само че отговорът е на институциите е, че постройката е с неизяснена благосъстоятелност.



Николай Сираков, шеф на РИС, изясни пред БТВ, че постройката е построена е през 19 век и тази болница е била съвременна за времето си. Болницата е закрита и има избрани ликвидатори, само че разпродажба продължава към този момент с години, уточни и регионалният шеф на Сливен – Чавдар Божурски. По думите му всички здания на територията на парцела са благосъстоятелност на комерсиално сдружение, записано като „ Специализирана болница за интензивно лекуване на белодробни болести” Сливен – ЕООД, което приключва единствено лечебната си активност и влиза в процедура по разпродажба. Дружеството има контракт с охранителна компания, само че не си заплаща отговорностите и по този начин постройката остава неохраняема.

На 9 януари комисия е проверила положението на постройките – открила е, че са рискови. Очаква се протокол от комисията, в която взе участие и ликвидатор на сдружението и да се вземат ограничения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР