Болница във Варна с режим на тока заради натрупан дълг

...
Болница във Варна с режим на тока заради натрупан дълг
Коментари Харесай

Белодробната болница във Варна е на режим на тока, след седмица ще бъде спрян напълно

Болница във Варна с режим на тока поради насъбран дълг от 80 000 лв. към енергийното сдружение. През идващите седем дни Диспансерът за белодробни болести ще е без ток от два до четири часа дневно, само че от 14 декември електрозахранването ще бъде спряно изцяло, до момента в който сметките не бъдат платени.

Звездалина Ненкова е лаборант в Тубдиспансера от близо 50 години и за първи път няма да може да направи нужните проучвания.

" Имам три хладилника с хранителна среда и всичко се проваля. Трябва да се вършат отначало, само че тези, които сме заложили, ние не можем да дадем никакъв отговор ", споделя тя.

Днес в 10.00 часа сутринта токът в диспансера беше изключен.

" Сега за два часа, след това за 4 часа, след това вечно ", сподели шефът на лечебното заведение доцент Христо Ганчев.

В най-важното помещение от лабораторията наложително би трябвало да се поддържа температура от 37 градуса. Липсата на електрозахранване значи, че всички проби на пациенти би трябвало да бъдат унищожени.





През последните 10 години белодробната болница натрупа задължения. Държавата дава 92 лв. дневно за лекуването на един пациент, което не е задоволително, а до неотдавна сумата е била още по-малка.

" След 95 години Варна остава без туберкулозна болница. Това е истината! Никой не си мърда пръста! ", споделя шефът.

Служителите не са получавали заплати от 10 месеца.

" Всички сме пенсионери тук и имам възприятието, че мислят, че като имаме пенсии всичко е наред ", споделя Зведалина Нанкова.

Досега Община Варна покриваше задълженията на болничното заведение, само че Общинският съвет реши активността ѝ да бъде трансферирана към друга лечебно заведение на територията на региона. Кой ще го дефинира обаче, не е ясно.

Репортер: Нивелина Няголова


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР