Болница „Лозенец” няма да е правителствена. Депутатите гласуваха промени в

...
Болница „Лозенец” няма да е правителствена. Депутатите гласуваха промени в
Коментари Харесай

Окончателно: Болница Лозенец няма да е правителствена

Болница „ Лозенец” няма да е държавна. Депутатите гласоподаваха промени в Закона за лечебните заведения на второ четене и по този начин дадоха „ зелена светлина” за преобразуването ѝ, съобщи БГНЕС.
При дебатите Георги Йорданов от Българска социалистическа партия сподели, че ще се въздържат. „ Не сме съгласни тази болница да премине със статута на комерсиално сдружение, тъй като в нашата визия не лечебните заведения да стават търговски сдружения, а назад те да стават обществени сдружения където не водещ да е финансовият резултат, а водещо да е лекуването на пациентите”, изясни той.
Даниела Дариткова от ГЕРБ напомни на опозицията, че се намират на второ четене. Приетият на първо четене законопроект, който беше подсилен в пленарна зала означаваше, че държавното управление се отхвърля от това болница " Лозенец " да бъде ведомствена към Министерски съвет и взема решение тази болница да продължи да действа като всички останали лечебни заведения, т.е. тя би трябвало да се приведе в сходство със законовите правила на Закона на лечебните заведения, сподели тя. „ Искам да подчертая, че във вашите изявленията на първо четене твърдяхте, че в случай че посочим ясния път за превръщане на болница „ Лозенец”, вие ще ни подкрепите. Ние в нашите оферти сме създали тъкмо това. Болница „ Лозенец” става комерсиално сдружение като всички останали държавни лечебни заведения 100% държавна благосъстоятелност. В нашите оферти резервираме действието на болница „ Лозенец” във типа, в който тя действа сега, тъй като вършим изключение за нея от настоящите разпореждания на Закона за лечебните заведения”, изясни тя.
Дариткова уточни и че са разписали и опцията болница " Лозенец " да резервира акредитацията си като университетска болница. „ Тоест тя продължава да действа като акредитирана университетска болница към Медицинския факултет на Софийския университет. По никакъв метод не застрашаваме образованието на студентите, в противен случай – подсигуряваме го с нашите предложения”, изясни Дариткова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР