Болните от COVID-19 сами да се изолират за 14 дни,

...
Болните от COVID-19 сами да се изолират за 14 дни,
Коментари Харесай

Нова наредба: Заразените с COVID-19 сами да се изолират вкъщи за 14 дни

Болните от COVID-19 сами да се изолират за 14 дни, гласи нова разпоредба. В претекстовете министър Христо Хинков показва, че съображение за нея дава промените в Закона за здравето, с което болестта се отстранява от листата на острите заразни заболявания, при които болни от него и заразоносители подлежат на наложителна изолираност.
Прочетете още
 Самоизилацията на болни в случай, че не е разпоредена такава със заповед на здравния министър по предложение на основния здравен контрольор, следва да бъде до 14 дни според от положението на пациента.

Карантината на неговите близки и контактни лица също се ползва единствено след такова предписание. От Министерство на здравеопазването прецизираха, че въз основата на изследвания през предходните години е открито, че междинното време за обособяване на вирус е 8 дни след появяването на първите признаци, като при 5% от хората интервалът е продължен до 14-15 дни.

 Като обособен раздел в проекта на разпоредба е регламентирано действието на Националната осведомителна система за битка с COVID-19, като част от Националната здравноинформационна система. Описано е нейното наличие, както и лицата, които са задължени да вписват информация в него. 

 Целта й е да осигурява информация за всички доказани случаи на КОВИД-19 и за направените имунизации. На тази база ще се изготвя оценка на съществуващия епидемиологичен риск от разпространяването коронавирусната зараза в страната.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР