Болните от COVID-19, с изключение на тези, които са хоспитализирани,

...
Болните от COVID-19, с изключение на тези, които са хоспитализирани,
Коментари Харесай

14 дни самоизолация за заразените с COVID-19

Болните от COVID-19, като се изключи тези, които са приети в болница, подлежат на самоизолация и лекуване в дома за интервал до 14 дни по преценка на лекуващия доктор и според от тежестта на клинично протичане на болестта. Това е указано в Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на диагностика, профилактика и надзор на COVID-19, обнародвана в днешния брой на " Държавен вестник ". Наредбата влиза в действие от през днешния ден. Контактните лица на болен от COVID-19 подлежат на здравно наблюдаване за интервал от 10 дни.

 

Пациентите, инфектирани с COVID-19, диагностицирани в болница, се настаняват в конструкция по инфекциозни заболявания или се изолират в основани за задачата изолатори в друга конструкция на лечебното заведение, когато са с хронични болести, налагащи интензивно наблюдаване и лекуване от подобаващ експерт.

 

При вписване на COVID-19 в детска ясла, детска градина или учебно заведение контактните деца/ученици от засегнатата група/паралелка се слагат под карантина в границите на детското заведение или учебно заведение за интервал от 10 дни. В интервала на карантината в засегнатата група/паралелка не се одобряват нови деца/ученици, а тези от засегнатата група/паралелка, които са контактни на болния, не се реалокират в други групи/паралелки. В засегнатата група/паралелка могат да се одобряват деца/ученици, в случай че са преболедували или ваксинирани против COVID-19 до 90 дни преди визитата в засегнатата група/паралелка. Болните деца/ученици от COVID-19 се одобряват още веднъж в детската ясла, детската градина или в учебното заведение след показване на здравна записка от доктор, че детето е клинично крепко и може да посещава колектива.

 

На наложителна изолираност подлежат диагностицираните като позитивни за COVID-19, когато такава е разпоредена със заповед на министъра на опазването на здравето, издадена по предложение на основния държавен здравен контрольор. На наложителна карантина, когато такава е разпоредена със заповед на министъра на опазването на здравето, подлежат контактни лица на заболели или на заразоносители на COVID-19, се показва още в наредбата.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР