Болничните. 24 часа: Болничните от по месец с 58% нагоре

...
Болничните. 24 часа: Болничните от по месец с 58% нагоре
Коментари Харесай

Болничните от по месец с 58% нагоре - товарят НОИ и бизнеса; 24 жени са убити за 9 месеца

Болничните.

" 24 часа ":

Болничните от по месец с 58% нагоре - товарят Национален осигурителен институт и бизнеса

Дългите болнични сред 15 и 30 календарни дни товарят най-вече бюджета на Национален осигурителен институт и бизнеса.

Това демонстрира разбор на КНСБ.

Точно при тях е най-големият растеж с 58,5% сред 2014 и 2018 година, сочат данните за увеличението на болничните листове. По ритъм на повишаване следват тези с дълготрайност сред 8 и 14 календарни дни включително (19,7 на сто).

" Ясно е, че там е главната причина за нараствания брой изплатени дни във краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване ", считат синдикатите.

Имунитет.

" Дума ":

Българските управляващи желаят имунитета на Елена Йончева като евродепутат

Българските управляващи са сезирали ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли с искане да бъде свален имунитетът на евродепутатката от групата на европейските социалисти и демократи Елена Йончева. Това заяви самият Сасоли при откриването на пленарната сесия през днешния ден в Страсбург, представен от БНР.

Целта е против Йончева да бъде формирано наказателно произвеждане от страна на профилираната прокуратура. Искането е показано пред правната комисия на Европарламента, посочи Сасоли.

Главният прокурор Сотир Цацаров е заявявал неколкократно, че ще желае свалянето на имунитета ѝ от Екологичен потенциал. Самата Йончева съобщи пред " Хоризонт ", че е подготвена сама да се откаже от него:

" Аз съм съгласна да ми бъде свален имунитетът, нещо, което съм заявявала и преди. Но тук няма такава процедура за отвод от имунитет. Тук се гласоподава ".

Визи.

" Сега ":

Министерство на външните работи: 11% са отказаните американски визи на българи

Отказаните американски визи за българи е към 11%, а условието, с цел да може страната ни да бъде включена в програмата за безвизови пътувания, е те да бъдат под 3%, заяви зам.-външният министър Георг Георгиев, представен от БНР. Според него в последната година има намаляване от съвсем 5% на отводите, само че все пак България остава надалеч от условията на Съединени американски щати за безвизово пътешестване.

" Няма по какъв начин да бъда уверен в това, че слагането на толкоз важен и значим въпрос като присъединението на България към програмата за безвизови пътувания е нещо, което не следва да стои в диалога сред двамата водачи Борисов и Тръмп. Не отхвърлям, че топката е в Конгреса, само че и България доста прецизно и издържано се придържа към всички критерии за това да влезе в програмата ", сподели Георгиев пред БНР. Под 1% са българите, нарушили миграционните разпореждания на Съединени американски щати.

Насилие.

" Монитор ":

24 дами са убити за 9 месеца

От началото на годината са осъществени 70 убийства, 24 от които са на дами, заяви старши контрольор Пенка Стоянова от " Охранителна полиция " на брифинг във връзка Международния ден против насилието над дами. 182 пък са случаите на междинни телесни повреди, като над 100 от тях са против представителките на женския пол.

През годините се следи последователно увеличение на случаите на сходно принуждение, стана ясно от информацията, показана от заместник-директора на Групово дело " Национална полиция " старши комисар Благородна Макева. През 2016 година те са били 28 000, за 2017 година са над 29 000, а за 2018 година са 31 166. От Министерството на вътрешните работи оповестиха, че издадените ограничаващи заповеди от началото на годината до края на септември месец са над 2300.

От министерството допълниха, че ще бъде построена автоматизирана осведомителна система, в която ще постъпват всички сигнали за домашно принуждение, изнасилвания и убийства.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР