Болни от диабет настояват да получат възможност за пожизнен ТЕЛК.

...
Болни от диабет настояват да получат възможност за пожизнен ТЕЛК.
Коментари Харесай

Болните от диабет искат да получат възможност за пожизнен ТЕЛК

Болни от диабет упорстват да получат опция за доживотен ТЕЛК. Заболяването е нелечимо, само че все пак пациентите минават през преосвидетелстване през няколко години.
Диабетът не се лекува, може само да се усложни. За страдащите от болести, от които няма опция за възобновяване, се планува доживотен период на неработоспособност. Диабетноболните обаче са изключени от това предписание.
У нас болните от диабет са към 500 000 души . Най-честите затруднения са неврологични, очни и съдови. Понякога могат да бъдат животозастрашаващи.
„ Усложненията, за жалост, са безусловно нелечими и могат да доведат до трайно инвалидизиране на пациента. Няма какво да потвърждават тези хора всякога. Заболяването го има. За страдание, то просто няма по какъв начин да изчезне”, изясни ендокринологът доктор Веселина Яначкова.
Въпреки това от здравното министерство дават отговор, че срокът за неработоспособност е от 1 до 3 години и по-късно още веднъж би трябвало лекарска експертиза.
„ Наредбата за здравна експертиза постановява, че при множествени увреждания, някои от които не са окончателни, срокът на инвалидността е от 1 до 3 години според от характера на увреждането, динамичността на неговото развиване и опциите за възстановяване”, показват от ведомството, съобщи бтв.
Болните от диабет са упорствали за смяна и са събирали подписи тя да се случи и през 2009 година, само че резултат няма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР