Болни от COVID-19 развиват непознат досега вид диабет. Това обясни

...
Болни от COVID-19 развиват непознат досега вид диабет. Това обясни
Коментари Харесай

Проф. Мутафчийски: Болни от COVID-19 развиват непознат досега вид диабет

Болни от COVID-19 развиват чужд до момента тип диабет. Това изясни ръководителят на Националния действен щаб проф. Венцислав Мутафчийски по време на седмичния брифинг на здравните управляващи.  

" В резултат на използването на огромни дози кортикостероиди и дексаметазон се предизвика неоткрит до момента диабет при инфектираните с ковид. За благополучие, за множеството заболели това е преходно положение, както и високото кръвно. Това е непряк резултат от лекуването, съчетано с действието на вируса. След към три месеца от преболедуването този диабет изчезва при болните ", разясни Мутафчийски. 

По думите му, има скрита заболеваемост от ковид. " Много хора пращат един член от фамилията да се тества, а останалите не се записват, а и те са заболели. Има цели компании от 10-15 души личен състав, в които един е регистриран, а още веднъж всички са заболели ", изясни той. 

" В началото този проблем не беше толкоз настоящ. Тогава районните здравни инспекции имаха възможността да проследят всички клъстери. РЗИ-та обаче изпуснаха това от контрола в средата на лятото предходната година. При такова дифузно разпространяване на заболяването, не може да се проследят епидемиологичните вериги. Не може да се наблюдава същинската заболеваемост, каквито и проби да се вършат. Ако имахме опция да изтестваме цялата популация, съм сигурен, че щяхме да влезем в статистиката на другите страни ", добави проф. Венцислав Мутафчийски. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР