Болките в тялото са един от най-честите симптоми на грипа

...
Болките в тялото са един от най-честите симптоми на грипа
Коментари Харесай

В сезона на грипа: Как да се лекуваме правилно?

Болките в тялото са един от най-честите признаци на грипа (инфлуенца). Мускулите може да станат толкоз мъчителни (миалгия), че болката да се демонстрира при минимално придвижване. Болките в тялото, породени от грип, постоянно карат човек да се усеща слаб, изтощен и даже отпаднал.

Болките в тялото при грип в действителност имат доста значима цел. Грипът е респираторна зараза, която се предизвиква от вирус. Когато човек се разболее от грип, в неговото тяло се освобождават субстанции, които му оказват помощ да се бори с инфекцията. Мускулните болки се случват заради този имунен отговор. Болката предизвиква дискомфорт, само че тя в действителност значи, че тялото реагира по верния метод, с цел да се пребори с грипния вирус, осведоми puls.bg.

Освен грипа, дехидратацията също може да аргументи болки в тялото. Ако човек се усеща зле по време на грип, би трябвало да приема задоволително течност. Чували сме това от персоналните си лекари. Правилната хидратация е значима, когато човек е болен, само че е нужна и когато се усеща здрав – тялото се нуждае от вода, с цел да предотврати мускулните конвулсии и болки.

Кога е нараснал рискът от болки в тялото от грип?

Някои хора изпитват болки в тялото всякога, когато се разболеят от грип, до момента в който други усещат мускулни болки рядко или изобщо не страдат от тях. Хората в преклонна възраст и пациентите с хронични здравословни проблеми като диабет и автоимунни болести са изложени на нараснал риск да изпитат повече болки, когато имат грип, защото техните тела по-трудно се борят с инфекцията.

Хората, които живеят в по-студен климат, страдат повече от болки в тялото при грип, в сравнение с хората, които живеят в топли райони, частично тъй като по-ниските температури могат да накарат мускулите да се стегнат.

Ако човек изпитва болки в тялото дружно с други недоволства като кашлица, болки в гърлото, хрема или запушен нос, главоболие и отмалялост, тези признаци може да демонстрират грип. Възможно е също грипът да се демонстрира и с тресчица. По-рядко болните имат признаци на грип като повръщане или диария.
Как се лекуват болките в тялото при грип?
Грипът и болките, които предизвиква, нормално изчезват за няколко дни и рядко не престават повече от две седмици. Междувременно има стъпки, които може да бъдат направени, с цел да бъдат облекчени признаците на грип, до момента в който тялото се лекува.

Прием на болкоуспокояващо лекарство

Болкоуспокояващите лекарства без рецепта могат да оказват помощ при болки в тялото от грип. Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) е по-вероятно да оказват помощ при болки, в сравнение с други болкоуспокояващи, като парацетамол (ацетаминофен). Примери за НСПВС, които могат да бъдат закупени без рецепта, са ибупрофен, аспирин и напроксен.

Ако човек не може да приема НСПВС, тъй като страда от избрани здравословни проблеми, е целесъобразно да се съветва със своя доктор за болкоуспокояващо средство, което би било най-подходящо за него.

Болки в тялото при деца с грип

Аспирин не би трябвало да се дава на деца под 18 години, изключително в случай че са заболели от грип. Аспиринът е обвързван със синдрома на Рей (Reye) при децата, който може да засегне черния дроб и белите дробове на детето.

Поддържане на добра хидратация

Когато човек е болен от грип или тресчица, неговото тяло губи повече течности посредством прекалено изпотяване и в някои случаи повръщане или диария. Приемът на огромно количество течности ще възвърне изгубените и ще помогне на тялото да се бори с инфекцията. Препоръчителен е приемът на вода, бульон, чай, електролитни питиета и спортни питиета. Супата е добър избор, в случай че болният има проблеми с храносмилането и потреблението на твърда храна.

Пълноценна отмора

Пълноценният сън също е значим, защото той играе значима роля в регулирането на имунните функционалности, нужни за изцеление и понижаване на възпалението в тялото. Болките в тялото от грип провокират стеснение, все пак човек би трябвало да се опита да се отпусне и да си почине. Сънят ще даде време на тялото да се пребори с инфекцията.

Топла вана

Топлата вана или душ отпускат стегнатите, мъчителни мускули и облекчават болките в тялото. При съществуване на висока температура или тресчица е целесъобразно водата да не бъде прекомерно гореща, с цел да се избегне повишаване на телената температура още повече. Треската също може да аргументи замаяност и обща уязвимост, по тази причина ваната е по-безопасен вид от душа.

Децата със признаци на тресчица или простуда би трябвало да бъдат следени, когато вземат душ или вана, с цел да бъде избегнато пострадване.

Нагревателните подложки и затоплящите одеяла могат да облекчат някои болки в тялото от грип. Необходимо е да се внимава с тези способи на стопляне, с цел да бъдат избегнати изгаряния.

Масаж

Масажът може да помогне при болки в тялото от грип и е допустимо косвено да помогне за по-бързото възобновяване, тъй като може да понижи равнищата на кортизол в тялото. Хормонът на напрежението отслабва имунитета, като поврежда избрани бели кръвни кафези, борещи се с инфекцията.

Въпреки това е малко евентуално професионалните масажисти да лекуват човек, до момента в който той е болен. Вместо това масажът на мускулите може да бъде осъществен от сътрудник, член на фамилията или другар (и е добре те да употребяват маска за лице, с цел да бъдат защитени от вируса). Масажирането на тялото с успокояващи кремове може да усъвършенства притока на кръв и да облекчи болката в мускулите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР