Болките в гърба и врата обикновено са резултат от прогресивното

...
Болките в гърба и врата обикновено са резултат от прогресивното
Коментари Харесай

Край на болките в гърба и врата с тази терапия!

Болките в гърба и врата нормално са резултат от прогресивното увреждане на дисковете, които отделят гръбначните прешлени. Благодарение на новите мултидисциплинарни проучвания скоро можем да намерим по-добро решение на този проблем посредством биоинженерни дискове, направени от лични кафези на индивида.

Дегенерацията на диска е постоянно срещан проблем, който визира огромна част от хората. Здравите междинни кръвоносни съдове действат посредством попиване на напрежението, подложен върху гръбначния дирек, до момента в който се придвижваме и контролираме позата си, сходно на окачването на автомобила. Това може да аргументи болежка в разнообразни области на гърба или врата на индивида, написа на уеб страницата medicalnewstoday.com.

Досега лекуванията за недъгавост на междинните дискове включваха хирургична интервенция в гръбначния дирек и заменяне на повредените дискове с изкуствени. Въпреки това тези подходи имат лимитирани изгоди, тъй като не могат да възстановят цялостната функционалност на дисковете, които заместват. Сега многодисциплинарен проучвателен екип от университета и от Пенсилванското учебно заведение по медицина има за цел да реши този проблем посредством създаването на биоинженерни интервертебрални дискове, направени от лични стволови кафези.

Стволовите кафези са недиференцирани кафези, които имат капацитет да се “трансформират ” в профилирани кафези. Ето за какво те са в центъра на многочислените медицински проучвания, в това число настоящите. Изследователите от университета в Пенсилвания работили в продължение на 15 години върху биоинженерни дискови модели - първо в лабораторни проучвания, неотдавна в огромни изследвания с животни.

“Това е значима стъпка за основаването на подобен огромен диск в лабораторията и е доста обещаващо ”, споделя проф. Робърт Л. Маук, съосновател на актуалното проучване. - Настоящият стандарт на грижа в действителност не възвръща диска. Така че нашата вяра е това инженерно устройство да го размени по биологичен, функционален метод и да възвърне цялостния обсег на придвижване ”, прибавя той.

Преди това откривателите тествали новите дискове, наречени “дисковидни структури с ъглови пластове ” (DAPS), в плъхови опашки в продължение на 5 седмици. В новото изследване, чиито резултати се появяват в списанието “Наука към преводна медицина ”, екипът създал инженерните дискове още повече. Те по-късно тествали новия модел - наименуван “крайно модифициран DAPS ” (eDAPS) - още веднъж при плъхове, само че този път до 20 седмици.

Новата конструкция на биоинженерния диск разрешава тя да резервира формата си по-добре и да се интегрира по-лесно с близките тъкани. След няколко теста - сканирания и задълбочени тъканни и механични разбори - откривателите открили, че при плъховете eDAPS дейно възстановил истинската конструкция на диска и функционалността му. Този първичен триумф стимулирал изследователския екип да изучи eDAPS при козите и вградил устройството в шийните шипове на някои от животните.

Учените са избрали да работят с кози, защото, както изясняват, шийните гръбначни дискове на тези животни имат сходни размери с тези на хората. Освен това козите имат полуизправен растеж, което разрешава на откривателите да приведат проучването си една стъпка по-близо до човешките опити.

Тестовете на откривателите върху кози също били сполучливи. Те забелязали, че eDAPS се интегрира добре с близките тъкани, а механичната функционалност на дисковете най-малкото съответствува, в случай че не е надминала тази на истинските дискове на козите.

Изследователите споделят, че идната стъпка ще включва провеждането на по-задълбочени опити с кози, които ще разрешат на учените да схванат по-добре доколко работи eDAPS. Освен това изследователският екип възнамерява да тества eDAPS при модели на недъгавост на междупрешленни дискове, надявайки се да се приближат до клиничните тествания.

“Има доста предпочитание да се вгради биологично устройство, направено от вашите лични кафези ”, отбелязва и откривателят доктор Смит и прибавя: “Използвайки същинско заместително устройство за опазване на придвижването, основано от тъканно инженерство в тази артропластика, не е нещо, което към момента сме създали в региона на ортопедията ”, продължава той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР