Боливия несъмнено е едно от местата по света, които човек

...
Боливия несъмнено е едно от местата по света, които човек
Коментари Харесай

Мястото, където небето и земята се докосват

Боливия безспорно е едно от местата по света, които човек си коства да посети. Отдавна сме набелязали тази дестинация, най-много поради красивите солници Салар де Уюни. Това е най-голямата солена низина в света - антично пресъхнало езеро посред високопланинското южноамериканско плато в Андите, с надморска височина от 3650 метра.
 Фула - островът на понитата
Островът, на който има повече понита, в сравнение с хора

Най-отдалеченият населяван остров на територията на Англия

Намира в департамента Потоси в Югозападна Боливия. Преди 40 хиляди години цялата околност е била част от голямо праисторическо езеро Минчин. Когато през годините водата в него намаляла фрапантно, с течение на времето се образували две езера - Поопо и Уру Уру и солниците Салар де Уюни.

Салар де Уюни се простират на 10 582 квадратни километра и са покрити с блокове сол, които тук-там доближават до 10 метра дебелина. 10 милиарда тона сол, от които на година се вадят по-малко от 25 хиляди тона. В солниците има разнообразни химични детайли, сред които и огромно количество литий - над девет милиона тона.
 Снимка 478576

На Салар де Уюни няма никаква растителност или скотски типове. По крайбрежията се срещат единствено големи кактуси. Въпреки това, всеки ноември в солниците известно време прекарват три типа розово фламинго, които въпреки всичко съумяват да си набират някаква храна.
 Снимка 478574

Местна легенда гласи, че планините Тунупа, Куску и Кусина, които заобикалят солниците, в миналото не били планини, а хора колоси. Тунупа се омъжила за Куску, само че той избягал от нея и сина ѝ с Кусина. Натъжената Тунупа плачела непрекъснато, до момента в който кърмела сина си. Нейните сълзи се смесвали с млякото и по този начин се образувал Салар де Уюни. Много от локалните хора откровено имат вяра в тази легенда и почитат Тунупа като провидение.
 Снимка 478577

През сухия сезон повърхността на солниците Салар де Уюни е суха и гладка, само че през дъждовния е покрита с тъничък пласт вода. Именно тогава мястото притегля доста фотографи от целия свят, поради прелестните фотоси, които се получават от отражението на водата - като че ли небето и земята се допират. Удивителната хубост на това място постоянно кара хората да си мислят, че фотосите от солниците са обработвани на специфични фотографски стратегии, само че заслугата за тези спиращи дъха гледки е само на несравнимото майсторство на природата.
 Снимка 478578

Красотата на Салар де Уюни притегля доста туристи, за които са основани и разнообразни атракции, сред които и хотел, изработен от блокове сол.
 Bord för En и ресторантът с маса за един човек в Швеция
Няма различен подобен ресторант по света

Маса за един посред пустошта
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР