Болести по доматите се появяват често. Представяме ви методи за

...
Болести по доматите се появяват често. Представяме ви методи за
Коментари Харесай

Болести и вредители по доматите

Болести по доматите се появяват постоянно. Представяме ви способи за справяне и предварителна защита.

Доматите от градината са доста по-вкусни от купените в магазина. Това е единствено една от аргументите, заради които доста хора ги отглеждат сами.

За страдание има доста заболявания по доматите и редица други проблеми.

Този лист ще ви помогне да идентифицирате и коригирате всички проблеми.

Липса на слънчева светлина

Доматите се нуждаят от най-малко 5 часа слънчева светлина дневно, с цел да се развиват и да са здрави. В противоположен случай забавят растежа си и са по-податливи на заболявания.

Осигурете им най-малко 6-8 часа слънчева светлина дневно.

Неправилно поливане

Правилното поливане е най-хубавата предварителна защита против гъбични и бактериални болести и стрес.

Доматите се нуждаят от вода към 2-3 пъти седмично през вегетационния интервал. Също по този начин е значимо да пазите листата от водата, с цел да предотвратите заболявания, тъй че капковото напояване или поливането на равнището на почвата е за предпочитане.

Нередовното поливане и преполиването предизвикват напукване на плодовете. Прекомерното поливане също може да аргументи гниене на корените и липса на О2, причинявайки спомагателни проблеми с растежа.

Нередовното и незадоволително поливане може да докара до прекъсване на растежа на растението.

Неправилна почва

Доматите порастват най-добре в пясъчна глинеста богата почва, само че ще порастват в съвсем всяка почва, като се изключи тежка глинеста почва. В този случай по-скоро отглеждайте в контейнери, където аерацията и плодородието на почвата могат елементарно да се управляват, или сменяйте почвата в градината, с цел да създадете подобаваща среда. Почвата би трябвало да е рохкава и добре дренирана.

Доматите се нуждаят от спомагателни хранителни субстанции по време на засаждането под формата на компост или други органични материали.

Влажните или недренирани почви ще насърчат появяването на заболявания по доматите и кореновото изгниване, като в последна сметка ще убият растението.

Неправилни температури

Високите температури могат да имат пагубно влияние върху доматите. За благополучие, в случай че им се обезпечи в допълнение вода и са предпазени с малко сянка, те ще оцелеят.

При прекомерно горещо, слънчево време може да се наложи да покриете доматите с забрадка, с цел да ги предпазите.

Високите температури също стресират растенията, което ги кара да увяхват, да създават по-малко цветове и в последна сметка по-малко плодове.

Хранителен дисбаланс

Доматите се нуждаят от верния тор, с цел да порастват добре и да образуват плодове.

Избягвайте торове с високо наличие на азот директно преди плододаване, защото те насочват силата към растежа на листата за сметка на плодовете. Използвайте органически тор с по-високо наличие на фосфор или подобен, който е особено основан за цветя и плодове.

Избягвайте да употребявате тора непосредствено върху корените, защото това може да аргументи изгарянето им. Ако торите при засаждане, по-скоро смесете тора с малко почва, поставете я на дъното на дупката за засаждане, по-късно я покрийте с повече пръст, преди да добавите доматените растения.

Доматите би трябвало да бъдат подхранени при плододаване с формула за цветя и плодове, която съдържа всички подобаващи макро и микроелементи:

азотфосфоркалийкалциймагнезийборцинк

Липсата на тор ще се прояви в неприятен напредък, жълти листа, лилави стъбла и липса на цветове и плодове.

Прекомерно торене

Първият симптом на прекалено наторяване е пожълтяването на листата. Твърде многото азот ще накара растенията да образуват повече листа, в сравнение с цветове.

Също по този начин потърсете струпване на гъбички върху повърхността на почвата. Изглеждат като сол и могат да бъдат отстранени ръчно посредством изстъргване на горния пласт и прибавяне на пласт мулч.

Дефицит на фосфор

Има избрани случаи, когато фосфорът не може да се всмуква от корените на растението. По-студените и доста влажните почви ще попречват усвояването на фосфор. Неправилното pH – киселинност под 6,5 или алкалност над 7,5 – също може да попречат.

Листата стават лилави или червеникаво-кафяви и се извиват. За бързо коригиране внесете в почвата тор с високо наличие на фосфор – прекопайте я.

В дълготраен проект тествайте почвата, регулирайте pH и поддържайте постоянен режим на наторяване.

Дефицит на калций

Дефицитът на калций се демонстрира посредством извиване на листата и непрозрачен цвят. Този проблем се среща по-често при мощно киселинни почви, който може да бъде позволен със селскостопанска вар за повишение на алкалността.

Допълнителен калций може да се добави с течение на времето посредством вкопаване на стрити яйчени черупки в горния пласт на почвата. Като опция използвайте водоразтворим тор с калциев нитрат.

Черно изгниване

Растението не получава задоволително калций или не всмуква калций. Причините за това могат да бъдат суша, тежка резитба и ниски температури.

Понякога положението ще се прояви вътре в доматите, без да се вижда, до момента в който плодът не бъде нарязан.

За да коригирате или по-скоро предотвратите казуса, тествайте pH на почвата и коригирайте, като добавите висококалциев варовик в почвата, за предпочитане 2-3 месеца преди засаждането на домати.

Болести по доматите

Бактериален рак по доматите

Бактериалният рак стартира с жълти точки по зреещите плодове, заобиколени от тъмни кръгове. Това бактериално заболяване Clavibacter michiganensis се среща естествено в почвата и може да бъде импортирано и от други инфектирани растения.

Ако водата от почвата попадне върху плодовете, листата или стъблата имат едва място от увреждане от инсекти, бактериите могат да влязат и да заразят растенията.

Няма лекуване за тази бактерия и растенията би трябвало да бъдат унищожени допустимо най-скоро. Не засаждайте домати на това място най-малко 3 години.

За да предотвратите това заболяване, поливайте на равнището на земята и се пробвайте да избягвате да работите с растенията, когато листата са мокри.

Антракноза

Дупчици, появяващи се по доматите, могат да значат съществуването на гъба, известна като Colletotrichum phomoides. Тя се популяризира при влажно горещо време.

Най-добре е доматите да се берат незабавно щом узреят.

Превенцията е по-добра от контрола. Въпреки това, има разнообразни фунгициди, които могат да отстранен казуса, в случай че е лек.

Алтернария

Причинява се от гъбата Alternaria solani. Жълтите листа в долната част на растението нормално не са причина за безпокойствие, само че пожълтяването на листа по-нагоре по растението може да е проблем.

Това са гъбични инфекции, които могат да се появят когато и да е на сезона, само че нормално се появяват към времето на плододаване в края на пролетта и при влажно време.

Алтернарията се появява по време на хладно, влажно време. Може да се разпознае по кафявите петна с жълти ореоли по листата. На плодовете се появяват хлътнали тъмни петна по краищата на стъблото и стъблата ще имат хлътнали тъмни петна над линията на почвата.

Спорите се придвижват от вятър и пръските вода. Ако казусът не е прекомерно сериозен, може да се овладее с фунгицид.

Отрежете всички инфектирани листа и ги унищожите. Напръскайте растенията с фунгицид.

Фитофтора

Фитофтората се появява през лятото или есента и още повече при влажно време. Причинява се от гъбата Phytophthora infestans.

Лесно се популяризира, засягайки всички елементи на растението, което умира.

Внимавайте за бледозелени петна по върховете на листата. Те ще станат кафяви до черни и при влажно време може да видите размита мухъл от долната страна на листата. По зелените плодове могат да се появят кафяви петна и да се види бяла мухъл.

За страдание не остава нищо друго с изключение на унищожаване и заличаване на растенията. За да предотвратите заболяването, използвайте биофунгицид.

Септориоза

Тази гъба, Septoria lycopersici, от време на време се бърка с алтернария. Петната обаче не се образуват в концентрични кръгове, тъй че разликата може да се види много елементарно.

Петната стартират от долната страна на листата, минават към горната част на листата, стават кафяви и черни с дребни черни точки в центъра. Листата пожълтяват, по-късно покафеняват и окапват. Гъбата може да болести и стъблата.

Третирайте незабавно с фунгицид. Отстранете всички инфектирани елементи на растенията и ги унищожете.

Гъбично заболяване, породено от гъбичката Fusarium oxysporum

Прониква в корените, движейки се нагоре по растението в стъблата. Там запушва клетъчните системи и обезводнява растението. Тъй като водата не може да стигне до листата и стъблата, растениетомще загине.

Признаците на зараза са пожълтяване от едната страна на растението, като листата увяхват и окапват, до момента в който гъбата се движи нагоре по растението. Ще забележите кафявите петна в профил по стъблата. Прекалено влажното време и неприятният дренаж на почвата също могат да причинят появяването на гъбички.

За страдание, не може да се направи доста, откакто казусът бъде открит. Отстранете и унищожете растенията, с цел да предотвратите разпространяването.

Гъбично заболяване, породено от гъбичката Verticillium dahliae

 Болести по доматите: Методи за справяне и предварителна защита

Предотвратяването на това заболяване е неотложно, защото няма лекуване.

Гъбичката запушва клетките на растението и не разрешава на водата да се движи, като го убива. Разпространява токсин, който предизвиква увяхване на листата и формиране на петна.

Заразените растения ще бъдат закърнели и недоразвити. Инфекцията се придвижва нагоре по стъблата във V-образна форма.

Отстранете инфектираните растения и ги унищожете.

Брашнеста мана

 Болести по доматите: Методи за справяне и предварителна защита

Брашнеста мана е елементарно да се разпознава по бялото прахообразно вещество, което се образува върху листата.

Това заболяване е по-разпространено при горещо влажно време или когато листата се поливат от горната страна.

Третирайте с масло от нийм или фунгицид, особено дефиниран за това съответно заболяване.

Избягвайте по-нататъшни инфекции, като поддържате въздушния поток сред растенията, поливате почвата (не листата), подхранвате постоянно и неотложно премахвате всички инфектирани растения.

Освен тези заболявания по доматите, те могат да бъдат нападнати и от вредители.

Червеи

Червеите са опасност в градината и могат да унищожат реколтата ви от домати за една нощ. Те се хранят със стъблата и излизат през нощта.

Търсете ги през нощта с фенерче и ги пуснете в кофа със сапунена вода, с цел да ги убиете. Покрийте стъблата с картон, хартия или фолио, тъй че червеите да не могат да стигнат до тях.

Листни въшки

 Болести по доматите: Методи за справяне и предварителна защита

Листните въшки образуват огромни колонии и нормално могат да бъдат открити по младите листа. Те изсмукват сока на растенията. Освен това е известно, че притеглят други заболявания по растенията.

Листните въшки са относително лесни за управление.

Паяжинообразуващ акар

 Болести по доматите: Методи за справяне и предварителна защита

Размножава се и се популяризира бързо.

Внимавайте за сигнални признаци на заразяване – обезцветяване на горната повърхнина на листата, липса на нов напредък и бледи растения.

Напръскайте долната страна на листата с митицид. Обикновено е належащо повече от едно приложение за битка с тези вредители.

Белокрилки

 Болести по доматите: Методи за справяне и предварителна защита

Тези дребни същества смучат растителни сокове и създават вещество, известно като медена роса. Ако не се лекува, медената роса може да аргументи гъбични болести. Но повече от това, белокрилките ще причинят увяхване на листата и прекъсване на растежа на растението.

Те са дребни и изискват постоянна инспекция на долната страна на листата за лепкава медена роса. Може също да съумеете да ги видите по какъв начин отлитат.

Проверете за яйца и от долната страна на листата. Възрастните женски могат да снасят до 400 яйца в кръг, които се излюпват сред седмица и месец.

Поръсете листата с жълт прахуляк от сяра. Поставете сярата в тенекиена кутия с дупки на дъното и я разклащайте над растението един път седмично. Малко количество сяра може също да се поръси към стъблото на растението, с цел да се възпират белокрилките.

Доматен червей

 Болести по доматите: Методи за справяне и предварителна защита

Доматените рогови червеи са зелени червеи, изглеждащи като гъсеница, с V-образни бели петна, които се хранят с листата на доматите и зелени домати.

Те се прикрепят към долната страна на листата, което ги прави сложни за виждане първоначално.

Червеите се пазят на сянка денем и излизат през нощта, с цел да пируват. Може да се нуждаете от фенерче, с цел да ги намерите и премахнете.

Американски червей

 Болести по доматите: Методи за справяне и предварителна защита

Тези вредители са едни от най-разрушителните, защото ларвите се заравят в плода, причинявайки гниенето му от вътрешната страна.

Потърсете дупки в плодовете и проверете растенията за млади гъсеници и ги отстранете. След като червеите са проникнали в плода, не може да се направи доста. Ето за какво предварителната защита посредством постоянни инспекции и добра грижа е от основно значение.

Кръгли червеи

Могат да причинят доста увреждане на корените на доматите, като им пречат да всмукват дейно влагата и питателните субстанции от почвата и да доведат до неприятна годишна продукция.

Пожълтяване на растенията, занимателен напредък и общ спад са някои от ранните признаци. За да идентифицирате този проблем, изкопайте едва растение и проверете корените.

Вижте още: Как вярно се засаждат доматите?

Можете да оставите растенията или да ги изкопаете всички и да започнете още веднъж.

Практикувайте сеитбообращение, с цел да предотвратите натрупването на този пакостник в почвата. Почвата може също да се стерилизира няколко седмици преди засаждането. След като откриете червеите, идващият път засадете вид, резистентен на червеи, с цел да подобрите възможностите си за добра годишна продукция.

Може да наподобява, че има доста заболявания по доматите. Но си заслужават напъните, в случай че полагате верните грижи и превантивни ограничения.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР