Австралия спасява болен член на експедиция от отдалечен антарктически пост в дълбините на зимата

...
Болен член на експедиция беше евакуиран от отдалечен антарктически пост
Коментари Харесай

Болен член на експедиция беше евакуиран от отдалечен антарктически пост в дълбините на зимата след спасителна операция, обхващаща хиляди километри, съобщиха австралийските власти в понеделник.

В изявление Австралийският антарктически отдел каза, че ледоразбиващият кораб RSV Nuyina е плавал повече от 3000 километра (1800 мили) от Хобарт в Тасмания до изследователската станция Кейси в източната част на Антарктика, за да се погрижи за неназования пациент.

AAD каза, че експедиторът се нуждае от специализирана медицинска оценка и грижи в Австралия за „развиващо се медицинско състояние“, но не разкри допълнителна информация.

„Връщането на този експедитор в Тасмания за необходимата специализирана медицинска помощ е наш приоритет“, каза Роб Клифтън, изпълняващ длъжността генерален мениджър по операциите и логистиката на AAD, в изявление в понеделник.

Кацнала на ръба на ледената шапка на Антарктика, изследователската станция Кейси се намира в северната част на полуостров Бейли на брега на Бъд, на 3880 километра (2410 мили) южно от Пърт, Западна Австралия.

Това е една от трите постоянни станции на антарктическия бряг, управлявани от Австралия, и има персонал целогодишно с около 150 експедитори, посещаващи Кейси през лятото. През мразовитите, тъмни зимни месеци само около 16 до 20 души остават в базата.

След като плаваше в продължение на дни над известните бурни открити морета на Южния океан, Nuyina трябваше да пробие морския лед, за да достигне място, достатъчно близо, за да разположи два хеликоптера, които пристигнаха в Casey Sunday и транспортираха пациента обратно на кораба, според ДОБАВЯНЕТО.

„Първата фаза на евакуацията беше извършена безопасно и успешно и корабът сега е на връщане към Хобарт“, каза Клифтън в изявлението.

„Експедиторът ще бъде обгрижван в специално оборудваното и проектирано медицинско заведение на Nuyina от нашите лекари по полярна медицина и медицинския персонал на Royal Hobart Hospital.“

01 ФАЙЛ с антарктически морски лед Sebnem Coskun/Anadolu Agency чрез Getty Images/FILE

Корабът,който има максимална скорост от 16 възела, се очаква да пристигне обратно в Хобарт следващата седмица, в зависимост от метеорологичните условия, каза AAD.

Въпреки че Кейси разполага с малко медицинско заведение, Австралийската антарктическа програма каза на уебсайта си, че „при спешни случаи може да се наложи експедиторите да помогнат на лекаря на станцията“.

Полетите до антарктическата база обикновено не са възможни през зимните месеци, когато температурите могат да паднат до минус 30 градуса по Целзий (-22 по Фаренхайт), внезапни виелици предизвикват бурни ветрове и има малко дневна светлина.

Най-близката писта до Кейси е летище Уилкинс, което служи като основен въздушен терминал до базата със своята ледена писта, но работи само през лятото, според уебсайта на APP.

Описан от AAP като „основната спасителна линия към австралийските антарктически и субантарктически изследователски станции“, ледоразбивачът Nuyina ще направи около 7000 километра кръгово пътуване, за да завърши евакуацията.

AAD каза, че семейството на експедитора „е напълно информирано за ситуацията“ и че „целият друг персонал на станциите е отчетен и в безопасност“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР