„Боледуването от COVID-19 има и психологическа страна. Вследствие на затрудненото

...
„Боледуването от COVID-19 има и психологическа страна. Вследствие на затрудненото
Коментари Харесай

Младен Владимиров: При някои пациенти, преболедували COVID, се наблюдават и психологически последствия

„ Боледуването от COVID-19 има и психическа страна. Вследствие на затрудненото дишане и чувството за задушаване някои пациенти отключват така наречен под паника офанзиви и споделят, че се опасяват, че ще умрат или припаднат на обществено място много време откакто са били изцяло излекувани от заболяването “. Това показва психологът Младен Владимиров по отношение на следствията от преболедуването на COVID-19.

„ Някои пациенти споделят, че се опасяват да заспят и имат проблеми с количеството и качеството на съня. Вероятно тъй като подсъзнателно одобряват заспиването като алегорична гибел. Това се следи при пациенти, които са били приети в болница. Един непряк резултат, който се следи при някои пациенти, само че не се споделя, е еректилна дисфункция и/или влошена полова изява след прекаран COVID-19. Такива последствия са споделяли пациенти в млада възраст “, добавя той.

По думите му една също отрицателна последица е нарасналият боязън от наново разболяване, който може да се трансформира в основа на организационни спорове на работното място да вземем за пример, когато сътрудник кашля постоянно и/или не си дезинфекцира работното място и ръцете. Също по този начин отрицателна последица е и така наречен „ ятрофобия “ (страх от лекари и медицински заведения) в резултат на COVID-19, заради което пациенти срещат боязън да посетят доктор или ортодонт за рутинни медицински прегледи или операции, отбелязва Владимиров.

Психологът Младен Владимиров се причислява към самодейността „ Ти решаваш “, която сплотява лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи експерти, учени, преподаватели и други експерти в общо изпитание да се дава вярна и правдива информация по отношение на развиването на COVIDпандемията, методите за предотвратяване, следствията от прекараната болест и всяка друга тематика, която би помогнала на всеки човек да вземе същински осведомено решение.

Младен Владимиров е сертифициран спешен психолог с повече от 15 години консултативна процедура. Работи като психолог в Медицински център „ Салвебис “ (www.salvebis.bg) и Медицински център „ Свети Пантелеймон “ (www.medicinabg.com). През последните две години работи с клиенти с постковид признаци (бърнаут, под паника офанзиви, ятрофобия, агорафобия и др.). Участвал е като водещ в полемики и конгреси, свързани с повишение на информираността за имунизирането против COVID-19.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР