Боксови мачове на олимпийските игри в Рио де Жанейро са

...
Боксови мачове на олимпийските игри в Рио де Жанейро са
Коментари Харесай

Българка сред обвинените за манипулиране на боксови мачове на Игрите в Рио

Боксови мачове на олимпийските игри в Рио де Жанейро са били манипулирани. Това демонстрира без значение следствие на Ричард Макларън. Сред упрекнатите в следствието е и българката Стела Стоянова, която е била част от комисията, определяща съдиите на Игрите в Рио де Жанейро, написа " Дневник ".

Макларън показва, че мачове за медали са били манипулирани от рефери на кръга и съдии край кръга. Разследването беше направено по искане на новия президент на интернационалната федерация по бокс Умар Кремльов и е една от стъпките в опит AIBA да си върне лиценза от Международния олимпийски комитет, защото мястото на спорта на олимпийските игри остава под въпрос.

" Ключови хора са решили, че разпоредбите не важат за тях. Сред съдиите има просвета на боязън, заплашване и послушание ", съобщи Макларън, който беше в основата на разкритията и за допинг нарушаванията на Русия, поради които страната беше извадена от олимпийските игри.

Макларън показва, че операцията е почнала още от квалификационните шампионати, които са били като " подготовка за самата олимпиада ". В отчета не се показва какъв брой тъкмо мача са манипулирани, само че най-малко 11 са съмнителни, като за някои има безапелационни доказателства.

Снимка: Reuters

Сред съмнителните мачове са загубата на Майкъл Конлан от Владимир Никитин (Русия) на четвъртфиналите в кат. 56 кг, след която ирландецът сподели междинен пръст на съдиите. " Проблеми " са открити и в решението във финалния мач в кат. +91 кг, в който Тони Йока (Франция) победи Джо Джойс (Великобритания), както и в мача за златото в кат. 91 кг, в който Евгени Тишченко (Русия) победи Василий Левит (Казахстан).

Предложен е бил и рушвет от 250 хиляди $ за споразумяване на резултата на полуфиналния мач в кат. 60 кг сред Отгондалай Доржнямбу (Монголия) и Софиан Умиа (Франция). Подкупът не е признат, само че монголският боксьор губи с " доста неизмеримо съдийство ".

Стела Стоянова е една от упрекнатите за операцията, като името ѝ се загатва общо 36 пъти в отчета на Макларън, който е 150 страници. Българката е част от тричленната комисия, която дефинира жребия в Рио. Макларън показва, че макар че правилникът твърди, че съдиите се назначават с компютър, комисията постоянно е назначавала рефери ръчно.

Стоянова, която е била техническо длъжностно лице (ITO), е заемала основни постове в сходни комисии, макар че е била изключена от българската федерация през 2015 година, споделя отчетът. Правилникът на AIBA гласи, че при изключване от националната федерация длъжностно лице би трябвало да бъде лишено и от позициите си в интернационалната федерация, само че това не е спазено в тази ситуация на Стоянова. Българската федерация, посредством генералния секретар Светослав Сапунджиев, е уведомила AIBA да спре да употребява Стоянова като техническо лице, само че настояването е отхвърлено.

Снимка: Reuters

Потърсени от " Дневник ", от федерацията по бокс потвърдиха, че са прекратили взаимоотношения със Стоянова още през 2015 година

В отчета се показва замяна на имейли, в които изпълнителният шеф на AIBA по това време Карим Бузиди споделя, че Стоянова ще продължи да бъде назначавана след решение на тогавашния президент Чън-Куо Ву.

В отчета си Макларън показва, че българката е била член на сходни комисии и в няколко квалификационни шампионата за игрите, както и на международното състезание за мъже в Доха през 2015 и международното за дами в Астана през 2016.

" Събраните доказателства показват, че Стоянова е била с решителна роля за операцията в Рио и в квалификациите преди този момент, на които е назначавана дружно с Мохамед Мустасан ", се споделя в отчета. Мустасан беше краткотраен президент на AIBA през 2019 година

По-надолу се показва: " Назначението на Стоянова и Мустасан в комисията в Рио покачва опциите да се манипулира назначението на съдиите. "

В отчета се споделя още, че очевидци одобряват това, че българската федерация се е отрекла от нея, като доказателство за нарушаване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР