Боксовата ни надежда Иван Атанасов спечели турнира в Ямбол за

...
Боксовата ни надежда Иван Атанасов спечели турнира в Ямбол за
Коментари Харесай

Националът Иван Атанасов: Благодаря на Българската федерация по бокс за шанса да защитавам България

Боксовата ни вяра Иван Атанасов завоюва шампионата в Ямбол за мъже, провел се преди няколко дни и към този момент е измежду националните състезатели на страната ни. Талантливият състезател няма да се включи в започващия от през днешния ден шампионат за купа " Странджа ", само че през 2018 година за него предстоят европейско, международно състезание и младежка Олимпиада. Атанасов показа мнението си за всичко, което го чака през сезона, като сподели и по какъв начин, съгласно него, може повече младежи да бъдат ангажирани със спорта, вместо просто да пилеят безсмислено свободното си време.

Върна се с победа от извършения в Ямбол Държавен персонален шампионат по бокс за мъже. Как мина този шампионат за теб?

- Това беше първото ми сходно съревнование. Аз бях най-младият участник. Противниците ми бяха с четири - пет години по-големи от мен. За първи път играх без защитна каска и признавам, че ми беше по-трудно. Получих много удари. Изиграх четири срещи, като на финала победих дългогодишния първенец в категорията Христо Златев. Той ми беше най-голямата конкуренция.

 Боксьори от 34 страни със поръчки за
Боксьори от 34 страни със поръчки за " Странджа "

Предстои 69-ото издание на конкуренцията

С успеха на шампионата в Ямбол си извоюва място в националния отбор.

- Да, към този момент ще се приготвям да играя при мъжете. Благодаря на Българската федерация по бокс за шанса да пазя България.

В столичната зала " София " ще се организира следващото издание на шампионата " Странджа ". Какви са упованията ти?

- За страдание преди няколко дни разбрах, че няма да играя, тъй като нямам навършени нужните години. Иначе шампионат " Странджа " е като едно малко Световно състезание по бокс. Участват доста положителни състезатели от целия свят. Тази година още веднъж ще забележим спортисти от Америка, уповавам се и от Куба. Това е най-старият боксов шампионат в Европа и обичайно конкуренцията е огромна. Ние обаче може да станем първи. Даниел Асенов би трябвало още веднъж да стане притежател на купата.

Тази година се обрисува да имаш много наситена стратегия. Подготвяш ли се по график?

- Направих си отмора няколко дни след шампионата при мъжете. Сега още веднъж упражнявам интензивно за Републиканското състезание при старша възраст, което ще се организира идващия месец в Русе.

 България с 27 състезатели на купа
България с 27 състезатели на купа " Странджа "

Обмисля се основаването на шампионат за експерти и дилетанти

Очакваш ли изненади на това съревнование?

- Да, има доста надарени момчета, които са добре готови. Например братя Асенови от боксов клуб " Априлец " се показват доста добре. Боян Асенов тази година взе участие за първи път при мъжете и победи Стефан Иванов, който е титуляр в тази възрастова група. Разполагаме с доста мощни бойци и се надявам през 2020 година да играем дружно на летните Олимпийски игри в Токио.

Какви интернационалните надпревари ти предстоят?

- Непосредствено след републиканското в Русе отпътувам на европейско състезание в Румъния. Следва международното в Москва и през септември младежките Олимпийски игри в Буенос Айрес.

Какво е чувството да играеш на интернационален кръг?

- Публиката на такива надпревари дава по-различен заряд. Повече хора те гледат. Може би когато се състезаваш на родна земя е по-лесно и се чувстваш по-сигурен. Твоите другари са до теб. Докато на открито играеш среща за среща. Хората тогава те надъхват доста.

 Снимка 341029

Миналата година един против различен застанаха двама от най-техничните и надарени боксьори на 21 век - Васил Ломаченко и Гийермо Ригонго. Може ли да направиш коментар за конфликта?

- Срещнаха се двама двукратни олимпийски първенци. За мен Ломаченко победи безапелационно. Гийермо смъкна ръкавиците поради травма. Въпреки че съгласно мен нямаше такава, само че няма значение. За мен Ломаченко е най-хубавият боксьор в света и може да победи всеки, даже и да се реалокира в друга категория. Той е като машина. Показва ни нов тип бокс. Симпатизирам също и на Канело Алварес. Започнал е да се боксира от дребен и има сполучлива спортна кариера.

Преди да започнеш да се занимаваш с бокс си упражнявал футбол. Кой е обичаният ти тим?

- Фен съм на Реал (Мадрид). Кристиано Роналдо завоюва пет пъти Златната топка. Разбира се Лионел Меси също е доста добър футболист.

Ще намериш ли време да гледаш мачовете от Световното състезание по футбол в Русия? Кой отбор искаш да победи?

- Надявам се да остане време и за футбол. Искам да видя Португалия на край.

 Снимка 300363
Източник:

Какво друго, с изключение на бойни техники, ще научат децата когато влязат в залата по бокс? Какви нравствени качества ти даде този спорт?

- Да си порядъчен, добър, учтив, да имам почитание към всички. На това ни учат треньорите. По-добре да си в залата и да тренираш, в сравнение с да си на открито и да пушиш цигари.

Може ли да дадеш съвет на тези, които нямат време да посещават тренировки.

- По-възможност да вършат два километра крос дневно и няколко рунда пердах със сянка. Да заобикалят мазните храни, тъй като са нездравословни. Също по този начин да си обезпечават нужното количество сън.

Стана състезател на 2016 година за Бургас. Какво може да кажеш за своя роден град?

- Бургас е състезателен град. Конкуренцията е доста огромна. Пример мога да дам със международния и европейски първенец по муай тай Стоян Копривленски, който стана първият българин с победа в най-престижната кикбокс верига в света Glory. Нашият град развива спорта. В момента строят прелестни спортни уреди като зала " Арена Бургас " и басейна с олимпийски размери в комплекс " Славейков ".

Владимир Маргитин
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР