Боксът е спорт на живот и смърт. Между 1890 и

...
Боксът е спорт на живот и смърт. Между 1890 и
Коментари Харесай

Средно по 13 боксьорa загиват на ринга всяка година

Боксът е спорт на живот и гибел. Между 1890 и 2011 година цели 1 604 боксьори са починали в следствие от пострадванията, получени на кръга.

Това прави приблизително по 13 спортиста на година, сочи изследване по тематиката, направено от Мануел Веласкес и представено от CNN.

27-годишният американски боксьор Патрик Дей, който почина четири дни, откакто понесе тежък удар в главата по време на мач, е последният драматичен случай в този спорт.

Дей е четвъртият бокьор, умрял през 2019 година вследствие на директни последици от пострадвания на кръга.

През септември 21-годишният български играч Борис Станчов умря, откакто се боксира под лиценза на своя братовчед в Албания. През юли двама боксьори починаха единствено през няколко дни.

28-годишният руснак Максим Дадашев си отиде от този свят на 23 юли, а четири дни по-късно ориста му последва и Хюхо Алфредо Сантилан, 23-годишен аржентинец. Това се случи пет дни, откакто рухна в края на дуел в Буенос Айрес.

Освен тези четири съдбовни случая, пет други боксьора лежаха в болница вследствие на пострадвания на кръга, като се постановяваха интервенции, показва представител на BoxRexc.

Смъртните случаи и сериозните пострадвания предизвикат апели за възбрана на този тип спорт.

„ Боксът сигурно е лесна и явна цел и несъмнено, рецензиите са разбираеми, в случай че не и изцяло обективни “, съобщи представител на World Boxing Federation (WBF) пред CNN Sport в отговор на тези апели.

" Боксът прави толкоз положително за младежите, държи ги отвън улицата, надалеч от опиатите, учи ги на дисциплинираност, самонадеяност, че положителното надалеч надвишава злото ", прибавя представителят.

Според изследването от 2011 година смърните случаи в бокса понижават. Пикът е бил през 1920-те години на предишния век, когато са регистрирани 233 смъртни случая, свързани с бокса, до момента в който през 2000-те години те падат до 103.

За да се намалят тези съдбовни произшествия, през 1980-те години рундовете се понижават от 15 на 12.

Според отчет на American Medical Association от 2009 година смърността измежду боксьорите доближава 0.13 на 1 000 участника на година.

„ Тази смърност е по-ниска или сходна със смъртността при другите високорискови спортове, като колежанския футбол, мотоциклетните надпревари, скуба дайвинга, алпинизма, делтапланеризма, скай дайвинга и конните надпревари ”, сочи отчетът.

„ Фаталните произшествия се случват по-рядко измежду дилетантите, в сравнение с при професионалните боксьори – приблизително към три смъртни случая на година по отношение на 9-10 на година при професионалните боксьори ”, прибавя изследването.

Нараняванията в региона на главата са нещо постоянно в други спортове, като NFL, футбол, ръгби, колоездене, само че това, което прави боксът по-различен, е, че състезателите се стремят да нокаутират приотивника си.

Все отново алпинизмът се явява по-опасен спорт от бокса.

Опитният алпийски хроникьор Алан Арнет пресмята през юни, че при 379 изкачвания на върха K2 има 85 смъртни случаи – това е дял от 22% по отношение на дял от 3% при Еверест. На всеки четирима алпинисти, изкачили върха, един умира.

Редица положителни образци в бокса в наши дни също служат като причина спортът да не бъде забраняван, макар съдбовните произшествия, показват от WBF.

" Във Англия би трябвало да погледнете образците на Антъни Джошуа, Дилиyн Уайт и доста други, също по този начин на аматьорско равнище или даже хора, които в никакъв случай не са водили същинска борба, които са трансформирали живота си с помощта на бокса ", показват от WBF.

“Много младежи, които сториха това, щяха да са или умрели, или в пандиза, без бокса. Рискът при тях би бил по-висок без бокса. И какво ще стане, в случай че се забрани? Сигурен съм, че ще се реалокира в незаконния свят, вероятно без никакви защитни ограничения.

Можете да играете футбол без регулации, което няма да промени играта доста, само че бокс без правила и наблюдаващи е неприятна концепция. А това може да се случи ”, прибавят от WBF.

 

 

profit.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР