Боклуци пълнят реката, течаща през столичния квартал „Малашевци“, сигнализираха зрители

...
Боклуци пълнят реката, течаща през столичния квартал „Малашевци“, сигнализираха зрители
Коментари Харесай

Купища боклуци се хвърлят във Владайска река

Боклуци пълнят реката, течаща през столичния квартал „ Малашевци “, алармираха фенове на bTV.

Авторът на сигнала показва, че самите живеещи в региона постоянно изхвърлят боклука си в реката и към нея. Клиентите на близкия битпазар също способстват за обстановката.

„ Постоянно се прибират пари от платения паркинг, а в това време никой нищо не прави, с цел да почисти в близост ", написа нашият фен.

Местните поданици се разминават в мненията си кой е главният замърсител на реката. Според едни отговорни за обстановката с боклука са ромите, съгласно други - локалните поданици, а трети приказват за строителни и частни компании, които изхвърлят съзнателно отпадъци в реката през нощта.

„ Живущите не биха създали това, което виждаме в реката “, счита и инж. Янислав Чулев от Столичен инспекторат, съгласно който минаващите могат да хвърлят дребни отпадъци, само че на място се виждат изхвърлени порти и матраци.

Всяка от къщите в квартала има зачислени от два контейнера за отпадък и повода за замърсяването не е в неналичието на кошчета, изясни Чулев.

„ Постоянно се правят инспекции по време на проведения битпазар в събота и неделя от позиция реализирането на комерсиална активност и замърсяването “, безапелационен е Чулев, а това е доказателство, че реката не се замърсява през уикенда.

Инж. Чулев прикани жителите на квартала, в случай че виждат извършители, хвърлящи отпадъци, да ги снимат и да алармират на телефон 029875555

Виделият нарушаването би трябвало да бъде очевидец за съставянето на акта

„ Ние сме органът, който може да сформира актове за такива неща, само че когато не сме го видели, ни би трябвало очевидец на обстоятелството, който да изясни, в случай че вероятно актът се апелира пред съда “, сподели Чулев.

Има и мобилен екип, който може да прави инспекции и нощем, когато локалните поданици настояват, че са видели да се изхвърлят боклуци в реката, само че това би трябвало да става със съдействието на органите на реда, в случай че не са заети, тъй като отношението към контролните органи не е доста положително, съобщи Чулев.

Глобите стартират от 500 лв. и може да доближат до 20000 лв. според от това какъв отпадък е изхвърлен.

„ През 2019 година горепосочения сектор е измит планово, като са отстранени и извозени насъбраните отсрочения и саморасла растителност в осъществяване на подписан контракт с компания реализатор. Течението и крайбрежията на реката са почиствани няколкократно от изхвърлени битови боклуци “. Това се споделя в позиция на Столична община, изпратена до bTV.

„ Участъкът на река Владайска е включен и в плановата стратегия на Столична община за разчистване на поправени и некоригирани речни корита през 2020 година Поради следващото мощно замърсяване на реката и крайбрежията при моста на ул. „ Жак Дюкло “, предпочитано ще се почисти секторът от 100 м преди и след моста”, допълват от общината.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР