Боклук, отрепка, самоубиващ се наркоман. Това чува за себе си

...
Боклук, отрепка, самоубиващ се наркоман. Това чува за себе си
Коментари Харесай

Георги Атанасов от `Бетел България`: Няма бивш наркоман, има нов човек |

Боклук, пачавра, самоубиващ се наркоман. Това чува за себе си Георги, до момента в който пропада в смразяващата, безжалостна клопка на зависимостта. Следват дълги дни на мрак и обезсърчение, на безпътие и самотност, на боязън и послушание. Дни, след които няма „ на следващия ден “. Съвсем на ръба, когато вярата и на личната му майка е към този момент напълно изтъняла, Георги взема решение да се бори. Така, доскоро повече от 15 години, обезвереният юноша постъпва в Рехабилитационен християнски център " Бетел " в Италия, където намира човешка топлина, схващане и поддръжка. Следва дълъг развой на възобновяване и търсене на себе си.

Съществена и жизненоважна фаза от лечението ни в " Бетел " е да научим по какъв начин да можем да управляваме вярно и независимо живота си, да поемаме отговорност, да бъдем положителни съпрузи, татковци, чиновници в обществото, споделя Георги.

След сполучливото привършване на програмата той намира своя път в центъра и взема решение да остане, с цел да оказва помощ и на други, изгубили посоката в живота си. Там среща и бъдещата си брачна половинка, а скоро по-късно двамата са изпратени да сътрудничат във фондация " Бетел България ".

Трудно е, само че не е невероятно

Преди 4 години пристигнах малко страхливо и несигурно, тъй като нямах управнически опит. Не бях подготвен тогава, а и към момента се изучавам да се оправям с административните въпроси и мениджмънта на такава организация. Освен това, работата с хора, и то от нашия контингент, е извънредно деликатна и сложна. Всеки си има темперамент, характер, характерност, както и спомагателни „ екстри “, породени от използването на опиати. Най-тежко ми става, когато сме работили с даден човек няколко месеца, влагали сме внимание, грижа, време и той се е старал, учил се е да трансформира живота си, само че в един миг му „ прищраква “ да си потегля, без да е подготвен още, не е минал сполучливо програмата, само че си потегля и незабавно отива да се „ надруса “. Често краят е съдбовен. Няма за него към този момент на следващия ден, няма бъдеще, споделя компликациите си Георги.

Той приема работата в организацията най-вече като отговорност – пред себе си, пред хората, пред Бог, по тази причина и тестванията не го обезкуражават:

В " Бетел Италия " аз към този момент бях шеф на къщата, по тази причина когато ми предложиха да се върна в България, аз бях много обезверен и вътре в мен стартира битка. Бях си построил една вероятност и тя не включваше връщане назад. Исках да градим бъдещето си в Италия, само че Бог имаше различен проект. Решението да потегли за България беше мъчно, само че се реализира, когато имах вътрешния мир и убеждението, че това е верният избор. Бъдещата ми брачна половинка се съгласи да ме последва, тъй че от 2018 година към този момент сме семейство и сме отдадени на задачата си. Тя е от Мексико, IT експерт, поддържа уеб страницата и обществените медии.
Моят път изцяло съответствува с девиза на Бетел България: „ Трудно е, само че не е невероятно! “.



Няма някогашен наркоман. Има нов човек

Никой не е застрахован, че с него, с негово дете или непосредствен няма да се случи. Страдащите от зависимости са от всички обществени пластове, споделя Георги. А съгласно него зависимостта е многолика – опиати, алкохол, цигари, незаконно държание, мобилни устройства... По негови наблюдения най-уязвими са децата от фамилии, в които родителите не схващат и не упражняват своите съществени функционалности, няма пълноценно другарство, липсват верен светоглед и полезности.

Там е най-лесно детето да загуби посоката и да попадне в човекомелачката, наречена „ взаимозависимост “. Казват, че няма някогашен наркоман. Да, по този начин е. Има нов човек. Ако не се преживее цялостната промяна, в случай че не „ почине “ остарелия човек в теб с егоизма, пристрастеностите, похотите, отвратителните черти на характера, не е имало смяна. Тя протича от вътрешната страна на открито. Само тогава може да се надяваме на триумф, безапелационен е Георги.



Мисията на Бетел

Мисията на организацията е да донесе дълготрайна независимост и възобновяване на живота, нарушен от злоупотребата с опиати и алкохол. За постигането на тази цел се работи в посока на създаване на полезности и умения. Центровете на организацията са безвъзмездни и се управляват от хора, които персонално са изпитали пандиза на зависимостта и са извоювали свободата си. В сърцевината на всяко от дейностите непроменяемо са топлото, човешко отношение, всеотдайността и любовта.

Те обгръщат като с топло одеяло „ измръзналите “ ни души, не крие страстите си Георги:

Израснал съм без татко. Когато постъпих в Бетел Генуа, Клаудио - свещеник и шеф, за мен стана като татко, тъй като отношението към нас - момчетата в програмата, беше бащинско, грижовно, дисциплиниращо, изграждащо. Той беше бащата, който постоянно съм желал да имам и ми е липсвал. Сега подкрепям отлични връзки с родния си татко и съм му дал прошка, само че без школата в Бетел и упованието във вярата, това нямаше да стане.

Гордея се с задачата и екипа. Първите пионери, построили Бетел Интернационал, за мен са образец на себепожертване. Техният живот е пред очите ни, ние сме част от техните фамилии, децата им израстват около нас. Затова се гордея, че съм част от едно огромно семейство. Където и по света да отида и има конструкция на Бетел, ще отида по този начин, все едно съм си вкъщи.



Програмата в България

В Бетел България от 2004 година насам са подкрепени към 6 хиляди души - подвластни, родители и близки. Най-важните стадии в програмата са: Предварителен стадий - Осъзнаване, че има проблем; Активно търсене на помощ. Фазите в програмата след постъпване - Абстиненция; Адаптиране; Обучение в създаване на вътрешния нов човек; Отговорничество; Самостоятелност под супервизия.

Работим и с доброволци. Те въздействат с позитивния си образец, оптимизъм, поощрение. Помагат ни с опита си на специалисти в разнообразни области - мотиваторство, презентационни умения, технични умения и прочие Част от доброволците са имали в миналото проблеми със зависимости. С новия си живот демонстрират, че щом те са се справили, значи всеки може, описват от организацията.



Според Георги, хората у нас са обезверени, а обществената изолираност ги убива:

Затова и огромна част от способните, надарените, умните бяха прокудени в чужбина или попадаха в мрежите на опиатите и алкохола. В България продължава да няма същинска битка с разпространяването на опиатите. Няма наказан наркобос, а в пандизите влизат и си досъсипват живота жертвите на същите тези босове. Изготвихме план за изменение в Закона за осъществяване на наказванията - тези хора да бъдат лекувани, а не единственият им път да бъде към пандиза, само че досега няма политическа воля за смяна.

Сериозни спънки има и във връзка с финансирането на стратегиите:

През 2006 година бяхме единствено четири организациите, построили предпазени жилища. Извоювахме с 1% постъпленията от акциза на алкохол и цигари да се образува фонд, който да финансира и подкрепя съществуването на тази толкоз нужна и значима обществена услуга. Институциите и до през днешния ден си трансферират топката, основават се толкоз доста бюрократични трудности, които отхвърлят от кандидатстване за и без друго незначително финансиране. Въпреки компликациите ние кандидатствахме с изрядни документи, само че и досега не сме получили нищо, споделят огорчението си от " Бетел България ". Организацията сама набира нужните ѝ средства, като все още също има стартирана акция за обезпечаване на съоръжение за предпазеното жилище.

И все пак вяра има:

Аз съм образец за това, че вяра има. Повечето от нашите центрове също се управляват от хора, които в миналото са били подвластни. Днес те са лекари, юристи, учители, сполучливи ръководители, предприемачи... Днес те са любящи съпрузи, майки и татковци, не крие щастието си Георги.



Този материал е част от план „ Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската сила в поддръжка на гражданските организации “ (ACF/61), изпълняван от Български център за нестопанско право с партньорството на фондация „ ОФФ Медия “ и финансиран от Фонд Активни жители България (https://www.activecitizensfund.bg/) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР