Bokanté на креолски означава обмен и е чудесно име за

...
Коментари Харесай

Майкъл Лийг и Малика Тиролиен от Bokanté: Никога не сме били по-добре

Bokanté на креолски значи " продан " и е отлично име за world мюзик група. От 2014 насам Майкъл Лийг и Малика Тиролиен вършат под това име еклектична, пробна и доста вълнуваща музика - завладяваща примес от стилове, обединена от хармоничната концепция за свят, в който музиканти с разнообразни културни наследства могат да вършат дружно музика, разширяваща актуалните естетически и културни хоризонти.

Еклектичните жанрове в джаза и рока водят началото си от средата на 60-те години на предишния век, само че последното доста ободряване стартира във втората половина на 80-те, основно към огромните продуцентски планове на Питър Гейбриъл и популярните албуми Graceland и Rhythm Of The Saints на Пол Саймън. Оттогава до през днешния ден уърлд музиката се обогати с доста нови направления, стана доста по-богата в музикално и етническо отношение. По света се вършат доста уърлд мюзик фестивали и те са може би най-интересните, тъй като са настрана от известния мейнстрийм усет на всички стилове и жанрове в актуалната музика. Там могат да се чуят в действителност разнообразни и нови гласове.

Музиката на " Боканте " (осем музиканти от четири континента) гравитира най-вече към блуса и джаза, само че има и карибско и източно звучене. Това е характерен кросоувър и фюжън, непосредствен и до музикалните хрумвания на Майкъл Лийг в Snarky Puppy. Въобще слагането на етикети е извънредно несъвременно за духа на тази музика и има значение единствено за търсенето на сходни неща в музикалните онлайн платформи.

Майкъл Лийг е една от личностите, които дефинират какъв брой прогресивно е времето, в което живеем. Най-известен е като основател на към този момент именитите Snarky Puppy. " Снарки " са най-интересната и най-значителната джаз групировка след Weather Report. Освен голяма фенска маса из целия свят имат 14 албума, доста награди, сред които и 4 " Грами ". В групата с изключение на ролята на главен композитор, продуцент и басист Майкъл има и нелеката задача да бъде сплотяващата фигура сред другите участници, повече от които са настоящи звезди в актуалния джаз, всеки прочут и със свои лични музикални планове. Той стои в основата на основаването, както на " Боканте ", по този начин и на Forq. Има необикновен продуцентски гений, има и личен лейбъл - GroundUp, продуцира записите на доста необятен кръг от групи и солови планове, сред които и последните три албума на Дейвид Кросби. Всяка година през февруари в Маями прави и GruoudUp Festival. Наскоро издаде първия си солов албум - So Many Me, заглавие, което звучи напълно уместно за свръхактивния живот на Майкъл. Той е на 37. От година и нещо живее в Каталуния.

Малика Тиролиен е родена в Гваделупа канадска певица, създател на песни и продуцент. Има два независими албума Sur La Voie Ensoleillée и Higher (продуциран от Майкъл Лийг), които са модерна примес от R&B, соул, хип-хоп и джаз. Изключително сериозна и задълбочена в изработването на първокласен музикален артикул. Пее на креолски, френски и британски език. Много прочувствена и вглъбена в музиката, както в студиото, по този начин и на сцената. Текстовете й са отдадени на актуалните обществени проблеми. Голяма част от песните й са израз на вътрешния спор сред дамата герой и спокойния живот, отдаден на най-близките.

По време на чудесния 10-и A to Jazz получих късмет да си поговоря небрежно с Майкъл и Малика, минути преди да открият фестивала и да показват на сцената техния най-продаван, номиниран за " Грами албум " What Heat (2020 г.)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР