Божествена света литургия в черквата Св. Йоан Рилски Чудотворец“, по-известна

...
Божествена света литургия в черквата Св. Йоан Рилски Чудотворец“, по-известна
Коментари Харесай

Отслужиха литургия в Потопената църква на Жребчево след 56 години

Божествена света литургия в черквата „ Св. Йоан Рилски Чудотворец “, по-известна като Потопената черква, отслужи през днешния ден старозагорският митрополит Киприан. Храмът е построен през 1891 година в село Запалня, което е заличено през 1965-а при градежа на язовир „ Жребчево “, а храмът е съвсем обхванат от водите му. За финален път работа в храма е отслужвана на 28 април 1963 година, това е венчавката на сина на поп Драган Стойков – Стойко, който участва на днешната литургия.

„ Ние изискуем голяма признателност и реверанс пред паметта на всички тези хора, които поставиха душата си за този храм, които дадоха своята мъдрост и живот, на енорийския финален духовник, който обслужваше това село, запустяло към този момент. Много от тях към този момент са покойници, само че са и доста тези, които към момента помнят осъщественото за отбрана на православната ни религия. Как да я съхраним? Само тогава, когато ние я съхраняваме в себе си, може да я предаваме на идното потомство, което ще продължи делата на нашите предшественици, в устоите на вярата, вярата и най-много в любовта. Така, както този храм толкоз години не се поддаде на водите, беше ожитворен от хора и от свещенодействие, дано нашата религия бъде толкоз мощна и вдъхновяваща, та да ни укрепва, да бъдем ревностни православни християни, пазейки своя обичай, своята религия, съхранявайки народа ни като православен. Бъдете благословени! “, сподели на стотиците събрали се миряни владиката.

Той се надява службите да станат традиция и споделя, че проблемите за решение към храма не са малко. „ Процесът е дълъг - за собствеността на църквата, за нейната реституция, вероятно за план, по който може да се кандидатства “, изяснява той, само че прецизира, че си е дал обет всяка година на седмата неделя след Петдесетница в черквата да се отслужва света литургия. Инициативен комитет отпред с Пламен Курумлиев от Твърдица от 2017-а набира средства за възобновяване на Потопената черква за нейното подсилване.

Храм „ Свети Йоан Рилски Чудотворец “ е единствената материална диря от заличеното село Запалня. Рано през пролетта водите на „ Жребчево “ последователно го освобождават от прегръдките си, само че към края на лятото тя още веднъж потъва съвсем изцяло. При отдръпването на язовирните води могат да се видят и гробищата на изчезналото село, в които има и паметна плоча на Запалня. Надписът на нея гласи: „ Село Запалня, заселено XV в., изселено 1962 година “. Хората от изчезналото от регистрите на обитаемоте места село са се преселили в други околни села и градчета, където си построяват жилища с отпуснати им помощи. Вещите от храма са пренесени в близкия град Гурково. По-голямата част от популацията на селото се преселва в Твърдица, където построява нов квартал южно от жп линията.
 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР