Богоявление или Йордановден е един от най-големите християнски празници в

...
Богоявление или Йордановден е един от най-големите християнски празници в
Коментари Харесай

Богоявление е! Празнуват много именици

Богоявление или Йордановден е един от най-големите християнски празници в българския календар.

На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия наследник в река Йордан. При кръщението се появява Бог в своята триединна същина - небето „ се отваря “ и Светият дух слиза върху Христос във тип на гълъб, а от небето се разнася глас: „ Този е Моят любим Син, в Когото е Моето снизхождение ”. Затова и празник ът се назовава Богоявление.

Празникът Богоявление се назовава още Просвещение, тъй като Йорданското събитие просвещава. Всеки посредством светото Кръщение бива осиновен от Отеца на Светлината посредством заслугата на Сина и посредством силата на Светия Дух.

Дните преди празник а се считат за „ мръсни “, след кръщаването на водата светът се пречиства. 

Ритуалите на Йордановден в обичайния фолклор са свързани с кръщенето и освещаването на водата и кръста.

На този ден се прави празнична Богоявленска литургия, освещава се вода и по-късно свещениците отиват до водоем (море, река, езеро), където хвърлят кръста, а този измежду мъжете, който го хване, ще бъде здрав през цялата година. Тази година обаче поради пандемията на множеството места ритуалът няма да се състои.

В Калофер на този ден се организира и извънредно зрелищното мъжко хоро в ледените води на река Тунджа, като се има вяра, че всеки влезнал в януарските ледени води, ще бъде защитаван надалеч от заболявания през цялата година. И тази традиция няма да е същата поради ковид. Все отново се чака в ледените води да нагазят единствено локални хора, а външни няма да се позволяват.

На 6 януари се освещават бойните флагове на Българската войска, традицията е възобновена през 1993 година

Имен ден имат: Йордан, Йорданка, Боян, Бояна, Данчо, Данка, Богдан, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божан, Божана, Божидар, Божидара и роизводните им.

честити празник а на всички именици и им пожелава да са здрави и доста щастливи!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР