Богатствата, които крие Черно море, могат не само да осигурят

...
Богатствата, които крие Черно море, могат не само да осигурят
Коментари Харесай

Какви богатства за производство на природен газ крие Черно море?

Богатствата, които крие Черно море, могат освен да обезпечат енергийна самостоятелност на България, само че и да създадат страната ни водеща мощ в добива на природен газ. Според учени от Института по океанология към Българска академия на науките, в българската икономическа зона на Черно море има огромно находище от газови хидрати, които са източник на метан. Количествата от скъпата суровина под морското дъно са изцяло задоволителни, с цел да задоволят потребностите на България за стотици години напред.

Газовите хидрати са твърди кристали под морското дъно, които наподобяват на лед. Те са постоянни единствено при ниска температура и високо налягане. Ако се извадят на повърхността, твърдите хидрати бързо се топят и отделят метан.

" Това изобретение е направено през 60-те години на предишния век. Открити са за пръв път някъде на 100 километра пред нашия бряг, вдигната е проба с газови хидрати и това, което са разкрили наподобява на лед. В един размер газов хидрат се поддържат теоретично до 168 размера метан. Това е един голям запас на метан в газови хидрати и те надвишават няколкократно запасите на сила в петрол, газ, и въглища ", изясни доцент Атанас Василев - Институт по океанология към Българска академия на науките.

Находището от газови хидрати в икономическата ни зона в Черно море е с размери 65 на 20 километра. Добивът единствено от 1 кв. км може да обезпечи годишните потребности на страната ни от метан. Но промишленото асимилиране на природния газ, е комплицирано и скъпо начинание.

" Имаше технологии, които са от стандартните за рандеман на природен газ, само че те бяха 7 пъти по-скъпи в сравнение с добива на газ. Днес с повишението на цените можем да кажем, че към този момент става преференциално ", изясни доц Василев.

Учени от Института по океанология работят по план " ГЕОХидрат ", финансиран от Фонд " Научни проучвания ". Получените геофизични данни потвърждават съществуването на газови хидрати в Черно море. Те обаче би трябвало да бъдат тествани със сонда. Проучването ще коства към 30 милиона лв..

" Предимството на газовите хидрати спрямо нефта и газа, е че той се намира в Черно море приблизително до 300 метра под дъното, т.е не са нужни километрови сондажи, по-късно би трябвало да се създадат хоризонтални сондажи, които като звезда да обзет една повърхност и да се реализира добивът ", споделя доцент Василев.

Добивът на газ от хидрати е изцяло екологичен и не опонира на “зелената сделка”, твърди ученият.

" Ще бъде най-чистото производство- за добива е належащо само погребение на въглеродеен диоксид, което е надежно. При добива на шистов газ се употребяват към 650 химикала, доста от които са токсични, а тук са единствено понижаване на въглероден диоксид, понижаване на налягането и стимулиране с по-топли води, друго не е належащо ", споделя океанологът.

Успешното извличане на природен газ от хидрати е на процедура изобилен източник на сила, споделят експертите. Затова е значимо да бъде основана Национална стратегия за проучване и създаване на газовите хидрати. В момента Китай и Япония създават нови техологии и упованията са промишленият рандеман на метан от хидрати да стартира след няколко години.

Репортер: Петя Иванова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР