Богатото емирство Абу Даби сякаш си има всичко - природни

...
Богатото емирство Абу Даби сякаш си има всичко - природни
Коментари Харесай

Резервоарът в пустинята, който може да напълни 10 000 олимпийски басейна

Богатото емирство Абу Даби като че ли си има всичко - естествени запаси, мощна стопанска система, страхотни здания, а към този момент и личен Лувър . Но макар големите ресурси и нефт, стопанската система на емирството от няколко години не зависи от тях. Активно се развиват индустрията, недвижимите парцели, туризмът и търговията на дребно.

Много от жителите на Абу Даби живеят пищно, а емирството се любува на едно от най-високите равнища на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в света.

На хората в емирството им липсва единствено едно - задоволително питейна вода. Нищо ненадейно, като се има поради сухият и парещ необитаем климат и минималното количество превалявания.

 Снимка 334975
Източник:

За да реши този проблем, столицата на Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) откри най-големия контейнер за обезсолена вода в света.

Той събира 5.6 милиарда галона (26 милиарда литра) питейна вода - задоволително, с цел да изпълни повече от 10 000 олимпийски басейна.

В случай на потребност резервоарът може да обезпечи по 180 литра дневно на 1 милион души в продължение на 3 месеца, като изпомпвайки вода от 315 подземни кладенци.

 Снимка 334972
Източник:

" Вместо да построяваме нови резервоари или да съхраняваме вода на равнището на земята, където е уязвима от замърсяване или изпаряване, нашите водачи взеха самоуверено решение да изберат това елегантно решение за предпазване на вода ", съобщи Разан Ал Мубарак, общоприет секретар на организацията за околната среда в Абу Даби.

Прясната вода е същински разкош в ОАЕ, защото преваляванията рядко надвишават 10 см на година. " Това е единствено един от съставените елементи на тактиката за водна сигурност, която държавното управление на Абу Даби извършва ", означи Ал Мубарак. Длъжностните лица обмислят по какъв начин да понижат търсенето и други новаторски способи за възстановяване на предлагането.

Водата за новия контейнер се обезсолява в крайбрежен цех и се изпомпва през водопровод в натурален ресурс от сладководни подземни води в пустинята Лива, на към 200 км от града.

 Снимка 334973
Източник:

Идеята за плана датира от 15 години, а строителството започва през 2010 година Водата стартира да се изпомпва през 2015 година, а резервоарът доближава своя потенциал предишния месец.

Общата стойност на плана е 435 млн. $, а той ще служи като запас за задачите ОАЕ. Абу Даби се надява, че ще се трансформира в световен образец за ръководство на водата в пустинните райони.

" Вярваме, че този план ще отекне в прилежащите ни страни поради сходните провокации, пред които са изправени във връзка с водоснабдяването. Убедени сме, че този план може да бъде заимствуван и на други места ", сподели Ал Мубарак.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР