Богатите трапези около коледните и новогодишните празници съблазняват с разнообразни

...
Коментари Харесай

Токсиколог съветва за алкохола по празниците: Внимавайте с дозите!

Богатите трапези към коледните и новогодишните празници съблазняват с разнородни храни и питиета . По този мотив медици поучават да не се прекалява нито с едното, нито с другото.

„ Празничните маратони започват още при започване на декември с Никулден и не престават доникъде на януари, когато има доста имени дни. И в действителност, българинът, по остаряла традиция, свързва тези празници с една изобилна маса и изобилна приложимост на алкохол. За страдание несъразмерната приложимост на алкохол може да докара до редица комични, само че и неприятни обстановки. А махмурлукът може да съсипе почивните ни дни “, предизвести началникът на Клиниката по незабавна токсикология на Военномедицинска академия /ВМА/ доцент Людмила Нейкова .

Когато човек си разрешава малко количество алкохол и управлява одобряваната доза, приказваме за инцидентна приложимост и никога за корист. Но, когато това нещо стане обред и всекидневие, рискът да премине в идната категория е доста огромен. За страдание, хората не одобряват, че от бира или вино може да се получат зависимости , само че действителността е радикално друга.

„ Наблюдава се и при пациенти в нашата клиника – има хора, които търсят здравна помощ, тъй като изпиват по 6-8-10-12 литра бира за 24 часа. И сега, в който заради някаква причина падне равнището на алкохол в организма, те стартират да стават абстинентни – изпитват неспокойствие, трептене, повишение на пулса и артериалното налягане “, акцентира токсикологът.

По думите й, количеството алкохол, което човек може да „ понесе “ е строго самостоятелно . Добре е потреблението на алкохол да не бъде на празен корем , да не бъде съчетана с газирани питиета, а с хубави мезета – не приказваме за листни салати, а за разнообразни типове сирена, кашкавал, филета, т.е. храна, която да съдържа мазнини. Според това какво е мезето, ние сътворяваме в организма щадящо държание , когато използваме алкохол, защото по този метод той по-бавно постъпва в човешкия кръвоток и по-бавно се доближава оптималната централизация.

„ Да, задържа се по-дълго, само че резултатите са по-меки. Няма я заплахата да паднем под масата и да развалим празника на всички към нас “ , разяснява още доцент Нейкова.

Сериозна опасност около празниците е използването на подправен алкохол . Често пъти той се съхранява в ексцентрични опаковки – туби, бидони, като самата пластмаса може да има нездравословно влияние върху човешкия организъм. Затова съветът на експертите е да заобикаляме евтиния алкохол, тъй като няма по какъв начин да сме сигурни в неговите генезис и качество.

Ако има високо наличие на метанол в него, първите признаци са смяна на зрението , човек стартира да вижда като в мъгла , има главоболие , изнемощял е . Тогава наложително би трябвало да бъде потърсена здравна помощ , безапелационна е доцент Нейкова. Тя акцентира и друга неточност, която позволяваме по време на празниците в желанието си да опитаме всичко , което има пред нас, а точно – да смесваме другите питиета, и поучава никога да не смесваме мрачен с мрачен алкохол – уиски с вино, уиски с бира, уиски с коняк, тъй като в тях се съдържат спомагателни субстанции (особено в съсредоточените напитки), които да усъвършенстват техните качества и да укрепват техния усет и мирис, и които също биха могли да имат токсично влияние при по-голяма консумация.

„ Друга опасност е съчетаната приложимост на огромно количество алкохол с психоактивно вещество – амфетамини, метаамфетамини, марихуана. Обикновено имат друго деяние, по друго време, което няма по какъв начин да се планува по кое време ще настъпи. Това основава опасности за самото здраве на пациентите, само че е и съществено предизвикателство за екипите в незабавните центрове, тъй като те го намират в едно положение, той е с потиснато схващане, в идващия миг става възбуден и нападателен, тъй като тогава към този момент е под резултата на другото вещество “, предизвестява експертът.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР