Богатите трапези, които българите традиционно правят по време на празници,

...
Богатите трапези, които българите традиционно правят по време на празници,
Коментари Харесай

Хората, спазвали дълги пости, трябва да са по-внимателни с храната по празниците

Богатите трапези, които българите обичайно вършат по време на празници, могат да доведат до поява на изострен панкреатит. Това съобщи пред Българска телеграфна агенция доктор Виктор Даков от Отделението по гастроентерология към болница „ Лозенец “.

Всички храни са разрешени, само че в умерени количества, сподели още лекарят и напомни, че спазвалите Великденските пости, би трябвало да бъдат изключително деликатни при изразходване на храни от скотски генезис. По думите му немалка част от хората доближават и до незабавните кабинети и отделения, с цел да потърсят лекарска помощ, като от време на време се постанова постъпване в болница и незабавна хирургическа интервенция.

Възможни опасности

По традиция в България, по време на празници, а изключително и след дълги пости, се следи свръхконсумация на храна и питиета, които освен могат да доведат да нежелано повишаване на килограми, само че и обостряне или даже дебютна демонстрация на разнообразни болести, засягащи храносмилателната, сърдечно-съдовата и ендокринната система, сподели още доктор Даков. Най-честите недоволства, които се демонстрират при консумация на по-големи количества храна и алкохол, са отичане и болежка в корема, тежест, гадене, киселини, а нерядко - и повръщане. Те най-често са вследствие на банкет на тлъсти меса, които съдържат огромно количество мазнини, на яйца, на козунаци, на шоколади, на пържени храни, на зелена салата и не на последно място - алкохол. От значение е освен количеството, само че и типът на признатите храни.

Остър панкреатит

Острите панкреатити са в следствие навъзпаление на задстомашната жлеза и се демонстрират със мощни и остри коремни болки, гадене и повръщане. Симптомите наподобяват на острия гастрит, който може да бъде съпроводен с повръщане на ясна кръв.

Друг постоянно срещан проблем е жлъчно-каменната болест, която се демонстрира по-често при дами на междинна възраст и се характеризира с формиране на камъни в жлъчния мехур и/или в жлъчните пътища. Симптомите ѝ постоянно са остра болежка в дясно подребрие, повишение на телесната температура, пожълтяване на очите, гадене, повръщане, изсветляване на изпражненията и потъмняване на урината.

Прием на алкохол

Алкохолът, в композиция с висококалорична храна, в допълнение натоварва организма ни и може да докара до животозастрашаващи положения. Препоръчително е алкохолните питиета да се употребяват умерено и с огромни количества вода. По думите на лекаря, съгласно здравните стандарти, не се предлага банкет на повече от 50 мл концентрат дневно.

Препоръки

Хората,спазвали Великденските пости, би трябвало да бъдат по-внимателни с храненето след края на поститезаради вероятно претоварване на организма, от който „ се чака “ да се оправи с храни, богати на белтъчини и мазнини. Такива храни са яйцата, месото, масло, мляко, сирене, кашкавал. Тези артикули би трябвало да бъдат включвани последователно в хранителния режим, с цел да се избегнат възможни затруднения.

Препоръчва се управление на типа и количеството на признатата храна и алкохол, като е годно правилото, че всичко е разрешено, само че в умерени количества. Разходките са сполучлив вид за справяне с част от недоволствата, появили се след щедро хранене. Важното е хората да обръщат внимание на своето тяло, както и на признаците, които пораждат, с цел да потърсят лекарска помощ в точния момент.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР