Богати тайландци броят между $4 200 и $8 300 за

...
Богати тайландци броят между $4 200 и $8 300 за
Коментари Харесай

Богати тайландци броят до $ 8 300 за ваксина срещу ковид-19

Богати тайландци броят сред $4 200 и $8 300 за ваксина против коронавирус 19. Не вярвате? Ако се зачетете ще разберете за какво.

В средата на април жена ми се имунизира с китайската Синовак. Като държавен чиновник извади шанс да бъде измежду първите в 70- милионен Тайланд получили заветната инжекция, въпреки и с не толкоз ефикасната китайска ваксина. Защо шанс ли? Три месеца по-късно едвам 3% от популацията тук е изцяло имунизирано, а 10% имат по едно убождане. Ако се регистрираш през днешния ден ще получиш инжекция най-рано след месец . Местните нямат опция да избират - поставят им Синовак или Синофарм съгласно наличностите . Обяснението е просто: няма ваксини ! И тъй като " парите в никакъв случай не спят " огромни локални туроператори стремително проведоха " имунизационни турове " до страни като Съединени американски щати, Русия и Сърбия, където богати тайландци броят сред $4 200 и $8 300 с цел да получат убождания! Това в случай, че съгласно СЗО тайландската здравна система е в топ 10 на най-хубавите в света!

Още по-сложно е ситуацията на над 2 млн. чужденци, които живеят в кралството, включително моя благосклонност. За да получат ваксина в някоя от частните лечебни заведения ще би трябвало да се бръкнат с 3 400 бата, или към 170 лева за две дози Модерна. Ако ги има несъмнено, тъй като към този момент доставките са планувани за светлото бъдеще, което съгласно локалните управляващи следва от октомври нататък...

Освен в случай че не работят в огромна интернационална компания или влиятелно частно учебно заведение, които нормално поемат логистиката и разноските, на този стадий имунизацията на пребиваващите тук е mission impossible. Някои страни като Франция взеха нещата в свои ръце и започнаха да имунизират своите жители. Засега Съединени американски щати и Англия, които са с най-големи общности тук, отхвърлят да създадат това за своите хора. За българите в Тайланд да не приказваме. Преди 10 година благата ни татковина закри посолството ни в Банкок и оттогава за обикновена консулска услуга или отбрана Министерство на външните работи общително те поучава да хванеш самолета за някоя от задачите ни в Ханой или Джакарта. Но това е друга история...
Защо се стигна дотук, откакто м.г. СЗО сочеше " страната на усмивките " за пример по справяне с коронавирус болестта?



Почти година Тайланд задържаше съвсем нулеви равнища на разпространяване на вируса. В момента се записват сред 4-6000 инфектирани на ден, най-вече с делта разновидността на ковид-19. 50-60 губят борбата с заболяването. Болниците са претъпкани, а безсимптомните пациенти се изолират в полеви уреди. Закъснялата реакция на здравните управляващи пък докара до изострен недостиг на ваксини. Зад всичко това съгласно много коментатори тук стоят лобистки ползи, тясното обвързване и зависимости на Банкок от Пекин и корупцията, която в Тайланд е по-скоро норма в сравнение с изключение. /Бай дъ уей Баце&co е напряко почтен агнец спрямо локалните профита/. Скоро се чака да стартира всеобщо произвеждане на Astra Zeneka в локален фармацевтичен цех, за който се твърди, че е на един от най-могъщите хора в Тайланд, а през последното тримесечие ще бъдат импортирани и първите ваксини на Phizer. Миналия ноември държавното управление на Тайланд стартира договаряния с Pfizer и Астра Зенека за произвеждане на имунизациите тук. Неясно за какво беше предпочетена компанията на Астра Зенека, за която към този момент беше ясно, че се затруднява с доставките в международен мащаб.

Изправено пред възходящото публично неодобрение държавното управление на ген. Прают Ча-очан, който е закрепостен министър председател след военния прелом през май 2014 година търси опция да компенсира забавянето на имунизационната акция. Очаква се от 1 октомври до края на годината да бъдат доставени първите 4 млн. дози от Модерна. Те са контрактувани от частните лечебни заведения за платеното имунизиране /3 400 бата=170 лева./ След 1 януари би трябвало да дойдат още 1 млн. дози.

Това се случва по тукашните географски ширини, където обществото макар страховете, неизвестността и тайните теории подхожда извънредно отговорно към нуждата от всеобща имунизация като метод да си върнем предходния живот. У нас както се разбра не щем ваксини тъй като имало международен скрит план, щели да ни чипират, желали и да разредят човечеството.

Както имунизациите у нас очевидно и простотиите са безвъзмездни, а за жалост им се връзват и умни хора. Не ги обвинявам - персонален избор. Но си признавам, че изпитвам усложнения да обясня на жена ми, а и на общите ни другари тук за какво е по този начин в България. Която с изключение на със Стоичков, Бербатов и киселото мляко, което японците продават тук под марката България ще се снабди с нова популярност - страна на безсмъртните, дето вирус не ги лови. Сигурно поради ракията, шопската салата и киселото мляко. Да не пропусна шкембе чорбата, с доста чесън естествено.

Но както някой беше споделил пилците се броят наесен.. Да пази Господ!

фотоси: Панчо Благоев

* Панчо Благоев е български публицист и дълготраен интернационален редактор, който живее от няколко години в Банкок с тайландската си брачна половинка и е добър ценител на обстановката с ковид в Азия

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР