Богата реколта от смокини в родопската яка край Пловдив прибират

...
Богата реколта от смокини в родопската яка край Пловдив прибират
Коментари Харесай

Богата реколта от смокини в Пловдивско, но на ниска изкупна цена

Богата годишна продукция от смокини в родопската яка край Пловдив прибират селскостопанските производители това лято. Край селата Марково, Белащица, Брани поле и град Куклен има доста смокинови градини. Местните поданици от години допълват приходите си като продават смокините на близката борса в Първенец. Тази година изкупната цена е тръгнала от 3.50-4.00 лв., само че сега се е сринала до 1,20 лева

Георги Сивинов от Марково от години се грижи за смокинова градина, която самичък е основал върху терен от четири декара - завещание от родителите му. Отглежда три сорта смокинови дървета, които е подрязал ниско, с цел да се берат по-лесно. Наема хора единствено за беритбата на плодовете през юли и август.

Сивинов, разяснява пред Българска национална телевизия, че първият завръз пожълтява и окапва от неприятното време. " Съвсем малко набрахме, само че като, че ли силата остава, в този момент вторият завръз има доста ".

Изкупната цена сега е паднала много. Докато на пазара по морето ги продават по 9 лв. килото, на полето цената е няколко пъти по-ниска.

Смокините имат и лечебни свойства, плодът оказва помощ за ускорение на перисталтиката.

Млечицето от смокините унищожавало брадавици по кожата на индивида.

Жените сушат презрелите смокини за зимата, а мъжете вършат смокинова ракия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР